Arkiv

Innbyggerene i Natal blir enda fetere.

 

Med mer enn 130 000 mennesker overvektige,  som er 17 000 mer enn i fjor, så inntar nå Natal andre plassen i rangeringen av fedmen i brasilianske byer. Det er hva selskapet Vigitel sin undersøkelse for 2012 forteller om  risikofaktorer og faren for kroniske sykdommer av den store telefon spørre-undersøkelsen, som ble offentliggjort i går av Helsedepartementet. Året før, var 18,5% av innbyggerene i hovedstaden overvektige og okkuperte da tredje plassen blant byene. Landsgjennomsnittet er nå på 17% og Natal er nå blant de aller feteste  (52.2%)  hovedstedene med overvekt blant sin befolkning. Denne rangeringen, viser at de første fire hovedstedene representerer fire store regioner: Campo Grande/MS, i Midtvesten; Porto Alegre/RS, i den sørlige regionen. White River/BC i Nord og Farnborough i nordøst. Brasília/DF (46,6%), Teresina (46,4%), Palmas / (45,3%) og São Luís (45,3%) okkupere de siste stedene.

Forskning viser at 51% av befolkningen over 18 år er over idealvekt. Overvekt påvirker 54 prosent av menn og 48% av kvinner. Forskningen er gjennomførte siden 2006 og er første gang at andelen personer over 18 år med overvekt overskrider 50%.  I 2006 var 43 prosent av disse menneskene over idealvekt. «Denne trend eller vekst viser at vi alle antar en  overvekt som er meget alvorlig for folkehelsen og vi er på rask vei mot tilstander som i USA og Chile,» sa helseminister Alexandre Padilha.

 

Dataene viser at, i tillegg til genetiske faktorer, så er overvekten knyttet til utdanning.  Personer med mindre utdannelse har en mye større tendens til overvekt enn dem som har lengre og høyere utdannelse. Totalt 57.3 prosent av dem som har opptil åtte års studier er overvektig. Blant dem som har mellom ni og 11 år studier, synker prosentandelen til 46.7% og blant de med 12 eller flere års studier er den på 48,4%. «Dette er en farlig trend og som har vært gjenstand for bekymring over lengre tid,» sa sekretæren for helseovervåking hos Helsedepartementet, Jarbas Barbosa.

 

Overvåking av risikofaktorer og risken for kroniske sykdommer som framkommer av denne telefon undersøkelsen ved Vigitel 2012-intervjuet av 45 tusen mennesker over 18 år og av 26 stat hovedsteder og Federae Districts. Undersøkelsen gir informasjon om vanene til befolkningen for mat, fysisk aktivitet, røyking, alkoholforbruk og eksistensen av sykdommer som diabetes og høyt blodtrykk. Informasjonen brukes av regjeringen for å utvikle sykdoms forebyggingsprogrammer og tiltak for å forbedre livskvaliteten for befolkningen. Anslag over hvor mange overvektige i Natal, ble gjort gjennom en vurdering som tilsvarer en befolkning på 630 tusen innbyggere med mer enn 18 år av alder.

Vi som sitter her på gjerdet og spiser en morgenfokost bestående av frukt og fiber, vil også for vår egen regning legge til at vi har sett at våre brassevenner spiser omtrent bare billig subsidiert mat som brød, melkeprodukter, pasta, ris, mel, sukker etc. Altså omtrent bare energi rik mat, mens kjøtt, fisk,grønnsaker og frukt blir alt for dyrt å kjøpe for dem. De blir med andre ord feilernært og dette er mye myndighetens feil ved å sørge for denne billige og  energirike maten og som gjør seg utslag i store fete rumper, kjempe lår, digre vommer (mager) grevinneheng på overarmer, bolle kinn  med mere?

Nå skal det sies at man i det siste har kommet frem til at subsidieringen av maten,er feil fokusert og at man planlgger en omtrukturering av disse mat subsidiene – bedre sent enn aldrig!

 

127125