Arkiv

Store regnmengder forårsaker ødeleggelser i Natal.

Etter en regnmengde som blir betegnet som historisk  noensinne og som falt på en enkelt dag av September i hovedstaden i RN, utsteder nå Sivilforsvaret et varsel om forventede nye store regnmengder inn i helgen som kommmer.

Mellom tirsdag 3.de og onsdag morgen, 4.de, så regnet det 125.6 mm bare i Natal og er faktisk et historiske gjennomsnitt da en normal nedbør for måneden ligger på 54 mm. Nedfallet i morgentimene i går var det største noensinne som er registrert i en overvåket periode i hovedstaden, siden starten i 1910. I bare på fire dager, har byen måttet svelge akkumulert 132, 8 mm regn. Selskapet de Pesquisa Agropecuária do Rio Grande do Norte (EMPARN) sier det er fare for mere nedbør fremover i den kommende uken, men i noe mindre proporsjoner.

Katedralen er delvis stengt pga vannlekkasjer og mange steder melder om oversvømmelser og flom.

Regnet som falt i 54 kommuner i Rio Grande do Norte og i byen av Senador Georgino Avelino, Sør i RN, hvor det meldt om masse og her ble det registrert hele 216 mm, som er også den største nedbøren målt på en enkelt dag av September i denne byen. Regnet ble konsentrert midt på natten, med de høyeste tallene oppmålt mellom0 1:00 og 03:00, ledsaget av endel vind..

I går, men med sol fra åpen himmel, så forårsaket flom fortsatt store problemer for bilister som kjører på noen av gatene i hovedstaden. Ifølge assisterende utenriksminister sikkerhet og forsvar av byen, ble urbane Medeiros, katalogisert med hele 58 poeng av flom i fire administrative regioner av byen i regnperioden. Overflyt i to nedslagsfelt dammer (buffer-dammer), Jiqui og PREA, og går fortsatte trafikk forstyrrelse på trafikken på gatene som omgir Pirangi og i Nova Descoberta. Likevel så ble det meldt at de kraftige pumpene fungerer som normalt i de to reservoarene. «Problemet er at det regnet alt for mye på kort tid,» forklarte han.

Større problem skjedde  i flere trinn og i området Passo da Pátria, , på østsiden av Natal, så kollapset en sand-kløft og traff et hus der 11 personer bor. Bygningen ble delvis begravd, men lokalbefolkningen rakk å komme seg ut, men er nå blitt hjemløse. «Våre hjem er blitt ødelagt og vi flytter tingene våre over til venners hus, sier de og de har ingen andre steder å sove enn der hos vennene, sier Monique Silva de Souza 20 år.

 

Hun bor i 1001 West Street i en bolig, sammen med sin datter, ektemannen, hans søskenbarn, sin svigermor og en hund. Det var hunden som advarte eierne av huset da den begynte å bjeffe av frykt for gjørmen som den så nærmet seg. «I går kveld var alt forferdelig og  alle var livredde, sier Monique.

 

Monique’s Hus ligger i et Favela-område og hele området er utsatt for en rasfare, da hele skråningen kan kollapse når som helst pga alt regnværet. På toppen av kløften ved  West Street, der er det flere husholdninger i stor fare for å kollapse.

Flere utsatt områder i Natal som betegnes om Favela-områder, er nå i faresonen for å kunne bli utsatt for livsfarlige jordskred, selv områder som ble regnet for å være sikre – viser nå tegn på tendenser til å ville rase ut pga alt regnværet.
I går ettermiddag speidet en gruppe fra sivilforsvaret i området og forsøkte å omplassere mennesker og å isolere de farlige områdene og også endel brudd på kloakk rør er blitt registrert i hele dette området – det kjennes på stanken.

Gjerdet som vi sitter på her i solen, står på en trygg grunn og store omliggende trær sørger for å holde jordsmonnet på plass med de kraftige røttene sine. Men, i Favelaene så hogger man jo ned alle trærne og dette gjør at hele jordsmonnet etterhvert blir meget geologist ustabilt og farlig.