Arkiv

RN på nest siste plass for føderale overføringer.

Blant NordØst staene er Rio Grande do Norte på nest siste plass når det gjelder frivillige overføringer fra den føderale regjeringen. Verdiene som blir budsjettmessig vedtatt her, i motsetning til det såkalte konstitusjonelle budsjettet som er obligatorisk, er som navnet sier frivillig, det er gjort som en donering. I 2012 var verdiene for RN på R $ 308,7 millioner. Denne summen var mer den nest beskjedne, bare slått av Sergipe hvor beløpet i samme periode nådde R $ 174,3 millioner. Fram til juli i år hadde regjeringen i RN mottatt R 126.5 millioner, beregnet ut fra tall utgitt til media fra staten og dataene er fra statskassen, en av armene til Finansdepartementet.

Frivillig overføringer av ressurser som bidrar til å kunne sette ut i livet viktige avgjøringer for at RN og kommunene skal kunne fungere innenfor tjenester av allmenn interesse. Midler overføres i form av avsluttende pakter, avtaler, justeringer eller andre lignende instrumenter mellom staten og RN og kommuner. Formålet med dette partnerskap er muligheter for en realiseringen av arbeider og tjenester av felles interesse og som faller utenfor fastspikrede midler fra staten. Guvernør Rosalba Ciarlini (DEM) har markert det republikanske tegnet i den forrige regjeringen Dilma som gjorde svært lite for å bedre kårene til innbyggerene i Potiguar området?

Tallene avslører en stor vanskelighetsgrad for hovedstaden i Rio Grande do Norte for å kunne  heve større midler av såkalte spontane overføringer fra føderal staten. Det fremgår tydelig at stater som Alagoas og Piaui, med befolkninger som er enda mindre enn RN oppnår mer intressante og større summer enn RN. I 2012, så ble R 4.6 milliarder reals overført  til nordøststatene, men RN fikk bare ussle 6,7% av den summen på R $ 1,9 milliarder som ble kanalisert inn i regionen og av dette så satt altså RN igjen med svarteper for  Potiguar indianere og mindre enn 7%.

Rapporten er utarbeidet av National Treasury sekretariatet for frivillig overføringer som er registrert av Staten frem til juli i 2013.

Frivillige overføringer av donerte økonomiske ressurser, som blir overført av den føderale regjeringen i staten Brasil og Federal District og til kommunene som følge av avtaler, avtaler, justeringer eller andre lignende instrumenter, er et viktig redskap for at de mindre statene henger med i dansen og kan motså naturkatastrofer som f.eks. harde tørkeperioder? Slike midler blir på en måte alfa og omega for disse statene.

Statssekretær for planlegging og finans, Obery Rodrigues, ble kontaktet for en kommentar til rapporten, men sa han ikke kunne gi ut noen informasjon for øyeblikket. Kilder innenfor turistnæringen sier i en kommentar at næringen nå for tiden nærmest mangler totalt slike doneringer for en særdeles viktig industri som turistnæringen er for RN.

«En av de største vanskelighetene fir  stat og kommuner er utarbeidelsen av prosjekter av interesse innenfor perioden foreskrevet. Ofte så faller disse prosjektene mellom to stoler og mister all støtte fra føderalt hold – noe som er helt kritisk for denne næringen. (turistindustrien)

Vi som sitter og gremmer oss her gjerdet, ser tydelig at turistindustrien ikke får tildelt slike viktige ekstra donasjoner, slik som samme industri i andre stater får? Derfor er denne meget viktige delen av næringslivet i RN nå for tiden helt nede på knærne og arbeidsplassene forfaller i fleng og dette er særdeles ille, når man vet at det tar år og dag for å kunne opprette disse arbeidsplassene på nytt hos Potiguar?

Greit at den fødrale økonomien i Brasil også merker de negative svingningen fra verdensmarkedet, men man bør i det minste behandle alle statene her oppe i NordØst på lik linje økonomisk, i det minste og ikke bare «kvele lillebror RN» mens man ser en annen vei!

Fy skam.