Arkiv

Mye korrupsjon i Natal.

Det føderale politiet i Rio Grande do Norte (PF/RN) gjennomførte mellom januar 2008 og August i år, 103 undersøkelser som avdekker store bestikkelser, underslag og svindel i offentlige anbud. På Superintendence i Natal, er det utført 71 undersøkelser. På politistasjonen i Mossoró så ligger det 32 mer. Foreløpig utgjøre forbrytelser mot skattkammeret det største behovet av PF/RN. I hele Brasil så anslår PF man at man ser en formidabelt gjennomført  svindel av de offentlige midler til rundt 1.000 millioner reals.

Ifølge Superintendent av PF/RN, Kandy Takahashi, et år etter at gruppen ble opprettet, så har har kampen mot korrupsjon blitt det viktigste målet for gruppen. Det er et kjent faktum at dette skjer over hele landet. «I Rio Grande do Norte, er antall undersøkelser som omhandler slike forbrytelser mot den offentlige administrasjonen, er overlegen langt større enn antall avdekkede forhold som gjelder smugling av narkotika,» sa han.

Takahashi, nevnte at utover korrupsjon av de store underslag og svindel i de offentlige anbud, det er det også andre forbrytelser som drift av kriminalitet innenfor en offentlig administrasjon, ser man en rekke andre avdekkede forbrytelser. Hvis vi legger sammen alt, vil det være en enda mer uttrykksfull haug med forbrytelser som er blitt avdekket. I utgangspunktet har nå disse undersøkelsene her i RN, nå nådd hele 103 i Natal og i Mossoró, «forklarte han.

Anklagen om underslag er nedfelt i artikkel 312 av brasilianske straffeloven og er omtalt som at når en offentlig tjenestemann blir eier av penger, verdi eller noen andre løsøre, offentlig eller privat, som han har fått i besittelse i kraft av sitt kontorarbeid, har han ikke lov til å bruke noen av disse midlene for privat forbruk, sier loven. Det juridiske systemet gir da en straff på fengsel fra 2 til 12 år og innkreving av bøter til lovbrytere samtidig.

I Natal ligger etterforskningen av misbrukte offentlige midler under ansvaret til føderale Politidirektoratet hovedkvarteret for å bekjempe alle forbrytelser av misbruk av offentlige ressurser/midler. Gruppen består av en direktør, Registrator og fem agenter. «Dessuten har han et team av eksperter, ingeniører og andre fagpersoner, som gjør analysen av dokumenter som er beslaglagt,» avslørte Kandy Takahashi.

 

Ifølge Superintendenten om den nåværende undersøkelsen og det virkelig totale behovet for økt  struktur i PF/RN, så er det et skrikende behov for flere ansatte mennesker og større struktur, da ville vi kunne vi avsløre mye mere enn den toppen av isfjellet man ser pr. idag, men vi jobber videre med de resursene vi har, sier han.

Vi som sitter her i solskinnet på toppen av gjerdet vårt og nyter sommeren (selv om det er ennå vinter her i Natal) har lenge vært klar over denne inngrodde egenskapen av høy korrupsjon her i samfunnet og dette har blitt fortalt oss ørten ganger av våre brassevenner og eksempler derom. Dette er litt lei at så mye penger går ned i fra før rike lommer, mens behovet for statlige midler er enorm og skrikende her i den lille fattige staten RN.