Arkiv

Det er mye verre enn vi tror >>> vi mangler vann.

Regjeringen i staten RN har nå bestemt å proklamere en unntakstilstand frem til mars 2014, i hele 150 kommuner/småbyer som er alvorlig påvirket av langvarig tørke i RN. Tørken forårsaker helt siden januar 2012 en stadig reduksjon av de eksisterende vannressursene i Rio Grande do Norte. Bare 17 kommuner ble utelatt av dekretet om unntakstilstand, publisert av statsregjeringen i den offisielle stats-avisen Gazette torsdag 19.

Med tørken følger det faktum indeksen av metaller og tungmetaller i vannet er vesentlig høyere enn det normale.

Foruten hovedstaden, Natal er angitt resolusjon virkende for kommunene Ares, Baía Formosa, Ceará-Mirim, Canguaretama, Extremoz, Goianinha, Maxaranguape, Macau, Nísia Floresta, Parnamirim, Rio do Fogo, São Gonçalo do Amarante, São José de Mipibu, Senador Georgino Avelino, Tibau do Sul, og Vila Flor. Av de 150 kommuner som er nevnt i resolusjon, så mottar allerede 110 vann gjennom drift av den brasilianske hærens tankbiler og de resterende 28 leveres via leide tankbiler på statens regning.  Nye helt resolusjon tillater regjeringen å kunne fornye denne kontrakten.

Mangelen på vann i Rio Grande, kommer til å bli enda verre mot slutten av året 2013. Dette er en advarsel fra det meteorologiske instituttet på Landbruksforsk. (EMPARN) Da det normale er meget lite nedør i månedene september, oktober og november pga de normale klimatiske forholdene da.

 

Hittil har mangel på nedbør og lave nivået i vannmagasinene av vann forårsaket total kollapser i 11 byers tilførsel av vann, melder CAERN. Byene som er total påvirket av sammenbruddet er: Jardim do Seridó, San Fernando, São José do Seridó, Carnaúba dos Dantas, Currais Novos, Ecuador, Ipueira, João Dias, Pau dos Ferros, Riacho de Santana e São Francisco gjøre Oeste. Her er tilstanden over kritisk melder media!

Myndighetene kjemper en fortvilet kamp for å kunne skaffe vann til indianerene (les bønder) i store tørrlagte områder, men klarer snaut å skaffe drikkevann til alle sammen og langt mindre vann til de brunsvidde avlingene so formelig skriker mot en fra de brune åkrene.

Det er nå satt igang et større prosjekt når det gjelder en mere effektiv overvåking av vann-resursene i RN, samt at mann har satt iverk en hurtigarbeidene kommite som skal se på andre/nye muligheter til å få frem kontinuerlig vann til disse områdene. Men det er rart med det her iverden, det må en særdeles alvorlig krise til – før ansvarlige myndigheter våkner av sin Tornerose søvn, selv om det hadde vært enkelt å lese tegnene i tidligere historikk og folkemunne og sett at vanntilførselen til deler av RN er såre mangelfull? En annen ting er at denne så fattige staten, blir bare enda fattigere og taper en masse penger i skatter og avgifter – for ikke å nevne arbeidsplasser – men det er så lett å være etterpåklok her i verden – sukk!

Det hjelper så sørgelig lite å grave noen få nye brønner histen og pisten! Det må en totalt ny tankegang til for at RN skal komme seg på beina igjen vann-messig? Kanskje må vi reise helt til Brasilia og banke meget hardt i bordet, slik at mere prominente syvsovere også våkner?

 

128684