Arkiv

Hva er pre-diabetes?

Forskning viser at bare 30 av 100 personer vet pre-diabetes er.

Forskning viser at bare 30% av befolkningen vet hva er pre-diabetes er for noe rart. En betingelse til utviklingen av diabetes type 2 er svært nært knyttet til fedme og når det da er er fortsatt mulig å reversere utviklingen av sykdommen ved hjelp av en livsstilsendring, så er mere informasjon om dette på sin plass.  En undersøkelse i partnerskap mellom det brasilianske samfunnet av Diabetes-rammede (SBD), sammen med det farmasøytiske selskapet Abbott, så sier leger som er intervjuet, at matvaner regnes som den største drivfaktor for kontroll av pre-diabetes og diabetes-2.

Men for 60% av pasientene som ble undersøkt, er dette det vanskeligste trinnet man kan legge inn i den daglige rutinen, nemlig; vekttap og fysisk aktivitet. I alt har 95% av pasientene undersøkt av legene, vanskeligheter med sin vektkontroll, sunt kosthold og regelmessig øvelser. Undersøkelsen ble gjort i hovedstaden São Paulo og Rio de Janeiro.

 

Den pensjonerte Maria Isabel de Oliveira, 58 år, som oppdaget for litt over en uke, i en rutinemessig undersøkelseat hun er disponert for diabetes-2. (pre-diabestes). Mineira, som er overvektig og alltid hatt pasta, ris, kaker og søtsaker blant favoritt rettene, bestemmte seg for ikke å bli diabetiker. «Jeg investert i å endre mine matvaner for tiden og det har vært meget vanskelig men jeg følger dietten. Det neste trinnet er å bli med i diabetes-klubben, sa»Isabel.

Data fra Helsedepartementet viser at 5,6% av brasilianere er diabetikere. Diagnose for sykdommen øker også som en følge av alder i befolkningen, siden diabetes nå rammer 21,6% av eldre over 65 år og høyere, men bare bare 0,6% av mennesker i alderen 18-24 år.

Ifølge SBD er 90% av alle tilfeller av diabetes, av type 2. Ifølge den brasilianske samfunnet av endokrinologi og metabolisme og hvis diabetes ikke behandles riktig, kan det oppstå farlige komplikasjoner som retinopati (endring i netthinnen), nephropathy (nyre endringer), nevropati, diabetisk fot (røyke ben), hjerteinfarkt og hjerneslag.

Fordi det er lite symptomatisk blant diabetikere mesteparten av den første tiden, så er fortsatt mange i flere år udiagnostisert og ubehandlet og som favoriserer forekomsten av disse komplikasjoner i hjertet og hjernen. Kan også vises som symptomer som at man urinere mye, har stor tørst og unormal tretthet. En undersøkelse som består av et kontrollert inntak av glukose på fastende mave (sukker sjokk), er vanligvis inkludert i praksis tester og oppdager da lett forstyrrelser i insulin produksjonen i kroppen.

Vi som sitter og koser oss her i morgensolen på gjerdet vårt, har lenge visst at de digre rumpene og de dissende vommene, pluss formidable grevinne-heng hos våre brasse venner, ikke skyldes at de stapper i seg godterier, men skyldes som oftest en feilernæring blant disse fattige menneskene. De får i seg alt for mye energi-rik mat som; ris, pasta, sukker, brødvarer, bønner, stivelse og melkefett etc. pga at slik mat er kraftig subsidiert i Brasil og derfor lever fattige mennesker utelukkende på denne typen av mat. De får alt for lite proteiner inn i kosten, da kjøtt, fisk og frukt og grønt etc. er alt for dyrt for dem å handle inn og da blir man bare fetere og fetere pga alle kaloriene man stapper i seg. (energi)

Og i kjølvannet, så kommer den skumle diabetes snikende med øyesykdommer, nyresykdommer, hjerte sykdommer og hjerne slag som følger – gjerne lenge før at diabetes diagnosen er engang konstatert?

Det er ikke så greit å være fattig brasse som mange tror – selv om man er bred som en låvedør over baken – dette er oftest et rop om hjelp og kan like gjerne være et tegn på fattigdom?

Brasil er nummer 4 av verdens land når det gjelder diabetes. Ifølge en endokrinolog, så er det stor mangel på informasjon om hva som forårsaker og hvordan å forebygge type 2 diabetes. «Ved endringer i levevis, så kan unngå dette bildet, men det er vanskelig å få ut denne informasjonen til befolkningen,» sier helsevesenet i Brasil.