Arkiv

Ølet er i fare i RN!

AmBev, Latin-Amerikas største bryggeriet, truer med å lukke anlegget i Rio Grande do Norte hvis staten ikke utløser lettelser og tildeling av skatteincentiver for industrisektoren.

Gruppen, som er eier av merker som Brahma, Skol og Antarktis og har produsert øl i RN siden 1994, ber nå myndighetene gå i seg selv og å endre sin anti-økonomiske skatte-modell i RN.Informasjonen er rettet mot myndighetene, sier statssekretær for økonomisk utvikling, Roger Marino.

Konsernet genererer direkte 500 jobber i RN men sier at nå holder produksjonen i RN på å bli ulønnsom og spiller ballen over til myndighetene.

Regjeringen møtte reprentanter for Ambev minst to ganger i løpet av de to siste måneder. Det siste møtet fant sted den 16 September, men ikke noe herfra ble lekket ut til media. Ved det første møtet, som ble holdt på selskapets hovedkontor i Brasilia, så ba lederene for konsernet om nye beskattnings incentiver. «De la frem tallenes klare tale om situasjonen for RN, men også for  produksjon til fabrikkene i Ceará og Paraíba», sa Marinho.

Muligheten for at man nå lukker fabrikken, gjør at arbeider unionen for bransjen blir engstelige for alle arbeidsplassene som kan gå tapt her. AmBev genererer som nevnt ca 500 direkte jobber i staten, men i en bransje som omfatter også andre 21 selskaper som er avhengige av AmBev og genererer gjennomsnittlig 3 tusen in-direkte jobber i RN.

 

President i sindicato dos Brasil, sier at fabrikken er fortsatt i aktivitet, men  at tempoet er blitt forandret. «Vi ble fortalt at de arbeider nå kun tre eller to dager i uken og at noen tjenestemenn har mistet jobben og at noen maskiner er stoppet – noe som alltid er et dårlig tegn for alle typer av bedrifter – når maskiner stopper?

«Selskaper som AmBev ønsker resultater og Ceará, Paraíba og Pernambuco har allerede utløst nye insentiver for AmBev fabrikker som finnes. Her i RN har de ikke fått dette og det er derfor at vi tror at de ikke vil være her lenre sier en talsmann for de ansatte i RN. Ambe`s manager forsikret oss om at man ikke har planer om å legge ned enda, men at det aksjonærene som bestemmer dette.

Statssekretær for økonomisk utvikling deltok ikke i det siste møte med gruppen, men bekreftet at varigheten av selskapets blivende, ville måtte være kombinert med nye skatteincentiver. «De sa at det er ingen selvfølge med hensyn til å gi slike fordeler, men at staten RN neppe ville være så dumme at de favoriserer en nedleggelse av AmBev i staten,» sa han. (men – hvem vet?)