Arkiv

Prisene stiger fra 1.oktober.

Mens vi først er inne på priser (drivstoff) så kan vi jo også ta med at myndigheten fra og me 1.oktober fjerner den lave momsen på hvitevarer og møbler. Dette skjer fordi at moms-senkingen har satt fart i produksjonen av hvitevarer og møbelfabrikkene og nå vil derfor myndighetene ha mere av den kaka.

Finansdepartementet kunngjorde i går at satsene for skatt på industrialiserte produkter (IPI)(moms) for apparater av hvitevarer og møbler vil stige fra den første av oktober, altså neste tirsdag. Ifølge departementets økonomiske sekretær, Márcio Holland, var prishevingen tuftet på det faktum at gode resultater innen disse bransjene.

«Vi observerer at økonomien i den andre halvdelen viser en god stigning innen salget i disse sektorene, produksjon er nå over vanlig nivå, sier han.

Dette betyr at kjøleskap vil stige fra 8,5 prosent moms-poeng til 10 prosent fra tirsdag.

Satsen for f.eks. komfyrer blir økt fra 3% til 4%. Vaskemaskin fra 4,5% til 5%, og møbler og paneler, vil stige fra 3% til 3,5%.

Sekretær påpekte at skattesatsene nå gjelder frem til 31 desember. «Så vi skal revurdere disse skattesatser,» sa Holland, etter møter med representanter for Institutt for utviklingen av detaljhandel (IDV). En kald-dusj for den nasjonale foreningen av produsenter av elektriske og elektroniske produkter.

Dette som nå skjer er helt vanlig i Brasil; Om noen bransjer går dårlig så justerer ofte myndifghetene ned momsen for disse, eller fjerner den helt og når produksjonstallene stiger igjen, så kommer også normal moms tilbake og ingen har mistet jobben sin pga en dårlig kunjutur?

Myndighetene har stadig inne mange søknader om nedsatt moms for en rekke bransjer, men solide negative statistiske tall må kunne fremvises før en slik reduksjon blir innvilget.

129191