Arkiv

Turist attraksjoner,virker som en magnet på kriminelle?

To av de viktigste severdighetene i Natal har registrert en faretruende og økende frekvens av kriminalitet.  I Morro do Careca, (skibakken) opplyser selgere og arbeidere at runder med kriminalitet er nesten dagligdags. Situasjonen er lik den i Praia do Forte, (stranden ved fortet) der aksjoner fra de kriminelle er mer enn vanlig på ettermiddagen. I begge tilfeller så er rapportert en skrikende  mangel på politi på stedet.

Jean Marie Alves  som er talsmann for turistområdene i Natal, sier at Ponta Negra, i nærheten av Morro do Careca og Praia do Forte, er de største målene for overfall innen turistområdene i Natal.

Ifølge f.eks. Carlos Alexandre da Silva, som jobber som en resepsjonist i et hotell ligger på slutten av gaten Avenida Erivan Franca, er det meget vanlig å høre historier om innbrudd. «Det skjer nesten daglig. Dette er lite bra for oss innen turisme og turistene er meget overrasket over en slik høy kriminalitet. Vi prøver så godt vi kan å gi sikkerhetstips på en måte som ikke lar kundene våre reagere  med enda mere frykt, sier han.

Han sier at de kriminelle elsker området som ligger ved siden av trappen ved «skibakken», men også resten av PN stranden er et yndet sted for de kriminelle og politiet stikker innom bare nå og da.

Trappen ligger ved Morro do Careca og gir tilgang til landsbyen Ponta Negra brukes som rømningsvei for de kriminelle, ifølge Carlos Alexander. Informasjonen ble bekreftet av en annen forhandler i området, Renato Gurgel, som har en utleie butikk for surfebrett. Han sa at det har vært rapporter om spesielle stier oppe i skogen som brukes av banditter til å flykte.

«Det er et kamera her på slutten av gaten som fungerer. Jeg vet dette fordi jeg har sett i disse dager noen mennesker gjør vedlikehold på dette. Men jeg tror ikke det får med seg vinkelen oppover  bakken, ikke minst fordi gaten her runder av mot foten av åsen.

For kokos selgeren Savio Lui Cardoso, er saken klar; Det er alt for dårlig politiarbeid her i området. «Et turiststed som dette ikke skal kjøres så uovervåket som det blir gjort nå tildags. Politiet som pleide å overvåke denne stranden, glimrer nå med sitt fravær, sier han. En graverende mangel på belysning i området når det er mørket, gir de kriminelle enda flere fordeler.

Ifølge handelsmenn og beboere fra Praia gjøre Forte, så skjer de kriminelle handlingen av innbruddstyver hyppigste senere på ettermiddagen lokaltid, når bevegelsen av turister er ikke lenger er så intens og politistasjonen som ligger i området nærmest er død.

Også her er problemet en mangel på belysning. Ifølge Alves Gutenberg da Silva , så preges  området som gir tilgang til selve fortet, av en total mangel på lys og ligger helt i mørke. Dette området er øde og det ender opp med å ha mange overgrep og politiet går ikke her etter mørkets frembrudd, sier han. (er de redde?)

 

Det som vanligvis skjer hos dem som er bosatt i Praia do Forte, er hyppige tilfeller av angrep på de badende. «Det er vanligvis tenåringer som angriper og de smetter fort opp til favelaen Viet Nam hvor innbyggerene hjelper til med å raskt skjule tyvegodset før politiet kommer, sier han. Dette gjør både Morro do Careca og i Praia do Forte, til de to verste turistområdene i byen Natal. Men, mye kunne ha vært gjort med bedre sikkerhet (flere kameraer), mere politi og bedre belysning, sier talsmenn for områdene.

Ifølge General Commander av militærpolitiet, oberst Francisco Aguilar, så blir utkantene av hovedstaden overvåket via 24 kameraer og har fem politistasjoner med to menn i hver?.  I tillegg sirkulerer motorsykler og seks biler, med to til tre personer per bil rundt kysten i Natal. Supplert av et effektivt kavaleri når de har tid til overs?

Den øverstkommanderende PM legger til at mangel på belysning er en av de viktigste faktorene som bidrar til at innbrudd skjer. «En kraftig lampe er nødvendig for å hindre angrep, fordi det er på mørke steder som kriminaliteten utfolder seg, sa han. Som sikkerhetstips, sier oberst Araújo at folk bør unngå å bruke offentlig steder uten skikkelig belysning. Et annet forslag er å se nøye etter hvor politiet befinner seg, ved ankomst til disse stedene.

Et annet problem som politiet sliter med; er at de kriminelle fort lærer seg politiets overvåkings-rutiner og derfor innretter seg deretter. De lærer også fort hvor blindsonene til kameraene ligger og utøver derfor grov vold der hvor ikke noen ser dem. Dette bør politiet enkelt kunne rette på ved å endre alle sine rutiner til «random», slik at det IKKE eksisterer noe mønster for overvåkingen?

For oss som sitter her på gjerdet vårt og nyter morgensolen, så er vi ikke plaget med noe vold her i nærheten, men så drasser vi heller ikke på noe av høy verdi når vi er ute. De kriminelle er flinke til å overvåke eventuelle mål, så det gjelder å ikke gjøre seg selv og sine venner til et slikt mål?

129349