Arkiv

Fattigdommen river og sliter i Brasil.

Mer enn 1 million mennesker levet under en ekstrem fattigdom i 2012.

Mange inntektsulikheter er registrert på høsten 2012, selv om resultatene av økonomien ansees å ha vært svak. Bruttonasjonalproduktet (BNP) økte med 0,9 prosent i fjor, mens per innbygger inntekt hos husstander vokste, gjennomsnittlig 7,9%.

Rodrigo Sena , sier at  den ekstremt fattige befolkningen i Brasil, likevel falt fra  7.6 millioner, til  6.5 milioner.

De fattigste familiene finner man blant dem med lavere innkomster  enn gjennomsnittet i Brasil. Dataene er fra Institutt for anvendt økonomisk forskning (IPEA), i to tiår har man forsket på ulikhet og fattigdom i Brasi, utført av National Research eksempel Domiciles (PNAD) og rapporten ble lansert i går.

Den svært fattige delen av  befolkningen (som lever på mindre enn 1 R om dagen) har falt fra 7,6 millioner til 6.5 millioner mennesker og de med dobbel slik inntekt ( 1 til 2 reals om dagen) har falt fra 19.1 millioner til 15.7 millioner mennesker.

«Tre og en halv millioner mennesker er likevel reddet ut av en abnorm fattigdom i 2012 og over 1 million av ekstrem fattigdom, i dette  år når BNP vokste lite. Fattigdom er nøkkelen hva som skjer helt nede på bunnen i Brasil og ved hjelp av en heving av minimums-lønningene etter loven, under perioden av forrige president Lula, så fikk mange afttige mennesker et bedre liv i Brasil – tross lat – særlig for de fattigste av de fattige, «sa presidenten i IPEA, Marcelo Neri.

De viktigste indikatorene på veksten av inntekter blant befolkningen er besittelse av varige forbruksvarer, slik som TV, kjøleskap, telefon, kjøleskap og vaskemaskin og tilgang til viktige offentlige tjenester som elektrisitet, søppelrydding, sanitær og tilgang til rennende vann.

Utvidelse av besittelsen av slike varer og tilgang til tjenester er i hovedsak forårsaket av to faktorer: en økning i arbeid og virkningen av det sosiale programmet Bolsa Família. (myndighetenes bolig-bygge program for fattige) «I de siste ti årene og at man har klart å  redusere ulikheter ved et inntektsgivende arbeid. Men den aller viktigste støtten skjer via  Bolsa Família programmet sier studien. Ifølge IPEA, klarte man fra 2002 til 2012, å redusere 54.9% av ulikheter for bidrag av inntektsgivende arbeid. Bolsa Família har bidratt med 12,2% av denne fortjenesten.

Og sosial trygd er den tredje faktoren som mest bidrar til reduksjon av ulikhetene i samfunnet med  11.4 prosent for de lavlønte  som tjener en minstelønn (R $ 678). Hvis de to gruppene sees kombinert, har denne pensjonsordningen høyere effekt enn Bolsa Família.

Vi som sitter her på gjerdet vårt i en vidunderlig morgensol og mumser på en nydelig vannmelon, fikk  likevel en dårlig smak i munnen når vi leser at så mange mennesker i Brasil må leve på 1 reals (2,75 NOK) om dagen. Likevel gir de som regel oss et bredt smil når vi er i kontakt med dem. Kanskje vi skulle sette oss ned en stund og filosifere litt over  hvordan vi har det i Norge, til tross for at vi i avisene stadig leser om «hvor fælt vi har det i gamle Norge»? Om ikke annet burde vi kunne yte et lite bidrag i ny og ne, når vi ser muligheter for dette når vi er i Brasil? Om ikke annet gi en vennlig tanke og ikke bare uffe oss over kriminalitet og annen dritt i dette store landet. Husk at veien mellom fattigdom og kriminalitet er uhyggelig liten og er lett å overskride, når nøden setter klørne i ryggen din?