Arkiv

Responstiden for ambulanse (SAMU) er økende.

Responstiden for for tilkalling av ambulanse er anbefalt av Helse dep. er 15 min. I går morges ble det registrert en responstid på 2 (to) timer og dette er altså åtte (8) ganger lenger enn anbefalt. Mye av problemene er sammarbeids-vansker med sykehusene og dårlige rutiner innen SAMU og sykehusene, blir det forklart. Flere ganger så har det blitt observert at SAMU står utenfor et sykehus og venter på bårer, mens tiden går og går. I tillegg ser man ofte at ambulanser fra metropolitan v/brannvesenet også står og venter på bårer.

«Men flere bårer løser ikke problemet,»  sier Luiz Roberto , direktøren for SAMU. Vi må sette oss ned å prøve å endre rutinene våre, slik at dette somlet ikke går ut over pasientene og kan være en fare for liv og helse.
For åtte år siden, kan direktøren for SAMU huske at man frydet seg over en responstid på bare 8 minnutter, mellom registrert bestilling og ankomsten av bilen på skade-scenen. Nå for tiden er det normalt med 30 minutters respostid eller mer og denne er stadig økende dessverre sier han. Men med en full gårdsplass og parkering blant private biler, skaper av og til også kø  foran sykehuset pga dårlige parkerings rutiner.

Flåtens lag er for tiden utstyrt med to ambulanser, en av disse med ICU (intensive care unit) og fire biler er på service og når man derfor i tillegg også opplever en mangel på reservedeler til disse, så går dette direkte ut over responstiden. Dette fordi at man vanligvis i Natal har ambulanser plassert rundt omkring på faste utryknings-steder i byen (som dere har sikkert sett) og når disseer fraværende, så skyter også responstiden i været!

Det har i den siste tiden vært fatale tilfeller hvor pasienter har omkommet f.eks. pga hjertestans og med en lang responstid, så kan dette få nettopp slike fatale følger, grunnet at man ikke kan nå sykehuset tidsnok. Ved f.eks. hjertestans er det livsviktig at ambulansen er raskt tilstede på stedet og kan starte aktiv gjenoppliving umiddelbart på pasienten – på vei til sykehuset.

Og som om dette ikke er nok, så er sykehusene ofte så overfylte og overarbeidede at man mange ganger ikke ser seg istand til å motta slike akutt tilfeller som et hjerteinfarkt – hvor skal man da henvende seg liksom – spør publikum?
En millionby som Natal er ikke tjent med et slikt usselt helsevesen og en elendig sykehus tjeneste på de offentlige sykehusene? De private sykehusene er en totalt annen historie, men ikke alle fattige mennesker i Natal og omegn har råd til den slags luksus tjenester. (selv om en skandinav nok vil synes det er billig på de private sykehusene også.)

Det har vært alt for mange tilfeller av unødvendige dødsfall i Natal de siste årene, så nå burde myndighetene snart begynne å omprioritere de små midlene de har mot helse  – eller gå ned på kne og trygle om hjelp fra føderalt hold i Brasilia.

Slik som det er nå kan det bare ikke fortsette. Alle her på gjerdet i den herlige morgensolen, nikker bifallende til dette utsagnet – selv om mange av de nok kjenner tryggheten fra de private sykehusene i ryggen – men det gjør ikke de fattige brassevennene våre som sliter med striskjorta si og tygger havre-lefse i en stri hverdag der ute!