Arkiv

Vann krisen i RN eskalerer.

Vann-situasjonen i RN forverres stadig.

Antall tankbiler med en volum kapasitet på mindre enn 20% av behovet  i Rio Grande do Norte, gjør at situasjonen er 4,5 ganger verre enn i sammenlignet med perioden i månedene september og oktober i fjor. Data fra statssekretæren for miljø og vann ressurser (SEMARAH) viser at nå er 28 dammer nede på et kritiskt nivå. I 2012, var f.eks. 6 reservoarer nede på et nivå av under 20% av full kapasitet. RN staten overvåker 48 reservoarer og  mer enn halvparten er nå i en alarmerende situasjonen.

I år 2013 har vinteren nå allerede passert for de fleste kommunene i RN. Regnet som fokuserte så mye på og håpet på i staten RN – forble dessverre ute på kysten, eller konsentrert om punkter som ikke innehar privilegert elver eller dammer. Resultatet kan sees i dataene og viser skremmende resultater. Demninger som kunne ha samlet opp en masse med vann, er istedet nede på kristiske nivåer og tre reservoarer i staten nå allerede nede null nivå. Santana, Pilões og Apanha Peixe øket ikke sin vannstand i det hele tatt under vinter-regnet.

Man vurderer nå disse alarmerende tallene på 20% hos Semarh. De fleste byer forsøker nå å begrense risikoen for et sammenbrudd i vann-tilførselen og dammer i staten er under konstant observasjon. «Gjennomsnittlig kunne disse dammer forsyne områder med vann i tre til seks måneder. Men hvis det kommer enda en vinter som 2013 til neste år, så vil enda flere dammer tørke fullstendig ut, sier Nelson Ciésio, planleggingssjef for kommunene hos Semarh området.

Mangel på nedbør og høy fordampningshastighet pga en stadig økende vind, er hovedårsakene til de lave nivåene i dammene. Områdene vest og nordøst av RN er mest berørt. Situasjonen forverres stadig med tørke som er karakteristisk for denne tiden av året, men nå mer intens enn det forrige semesteret, styrken på tørken som har rammet staten siden 2012 er katastrofal og eskalerer stadig.

Omtrent alle reservoarene i RN viser et lavt nivå og det lave nivået vil skape nye ødeleggelser for dem som bor i disse utsatte områdene.

Vi som sitter her på gjerdet vårt i en trivelig morgensol – ny-dusjede og fine – innser etterhvert hvor ille de egentlig har det ute i de tørkerammede delene av RN. Vi som kommer fra et land hvor det bugner med vann over alt og vi bader sågar i vann med en topp drikkevannskvalitet og spyler toaletten med slikt vann av klasse AAA – vi har vanskelig for å få inn i hodet vårt om hvor heldige vi egentlig er? Vann er livsnødvendig både for mennesker, dyr og naturen og uten dette, så rykker man bort hele livsgrunnlaget og skaper sult, fattigdom og der etter følger naturlig sykdom og mer elendighet etter?

Som en professor i USA som har studert ferskvann-situasjonen i hele verden sammen med en internasjonal gruppe; uttalte til pressen følgende negative kommentar: Neste store verdenskrig vil dreie seg om vann! Kanskje noe å tenke på, før vi ødelegger enda flere av vannkildene våre.

Tenk litt over situasjonen under ett – neste gang du åpner kranene dine i Norge, eller spyler ned i toalettet ditt. Drikkevann er ikke en selvfølgelighet på denne planeten og det blir stadig mindre og mindre av det – i takt med at antall mennesker og dyr på planeten øker > en farlig utvikling, for alle!