Arkiv

Større fart og mindre byråkrati.

Raskere arbeid og mindre byråkrati.

En lov som er nylig er godkjent av det lovgivende råd, skal etter planen løse et av de viktigste problemene som rir staten RN for tiden. Det skal bli lettere å ordne med den miljømessige lisensiering og en lettere saksgang for alle gründere som ønsker å få kreditt hos de ffisielle bankene (som f.eks. CAIXA), bygge en bedrift, utvide virksomheten sin og eksportere sin produksjonen.

Men sanksjonen av lov-forslaget har enda ikke fått satt noen dato for når det skal skje?  Rio Grande do Norte vil være en av de første statene i landet som nå kommer til å gjøre bruk av en elektronisk miljømessige lisensiering. Systemet, designet av SEBRAE/RN og kjører i samarbeid med Institutt for miljø og bærekraftig utvikling (IDEMA) og  vil først komme tilgode hos  mikro og små gründere og som vil spare mye tid pga dette nye systemet. Ifølge Idema, kan man lett spare  inntil R $ 3.100 tusen pr. sak med implementeringen av det nye systemet.

Konfeksjonsindustrien er blant dem som kan ha nytte av en forenklet elektronisk lisensiering pga at man er nødt til å ha en godkjenning fra regjeringen for å kunne starte opp en selv liten slik bedrift.

Blant de andre sektorene som kan dra nytte; er bakeri, mineralvann, lagring og behandling av fisk og klær, som andre små og mellomstore bedrifter og små potensielle forurensere.

Forventningen, ifølge Jamir Fernandes, direktør for IDEMA, kan stole på at mikro og små gründere i Rio Grande do Norte kan forvente på at systemet for saker som krever  miljømessig tillatelser, vil være mulig over Internett fra så tidlig som i desember. I dag, når slike lisenser skal utgis i Natal eller i Mossorò, så tar dette et snitt på 120 dager.

Systemet er 100% fullført og venter bare på grønt lys fra regjeringen til å kunne startes og testes. Loven trenger fortsatt godkjennelse av guvernør Rosalba Ciarlini å tre i kraft. Avisen Tribuna do Norte forsøkte å kontakte statenog  regjeringen, gjennom sin sekretær for kommunikasjon, for å få vite når loven skal endelig vedtas, men fikk ingen respons på sin forespørsel.

Når det nye systemet blir gjennomført, så vil tiden det tra for en ny søknad å bli innvilget, kun ta ca. 15 dager. Et lignende initiativ som nylig ble vedtatt i stater som f.eks. Sao Paulo og der tar det nå i snitt bare 5 dager å få en ny lisens.

Andre Jamir Fernandes, direktør for IDEMA, sier at ved at ved nedsettelse av fristen for å utstede miljø-lisenserlisenser nå vil bli mindre og kostnadene for gründere og investorer faller også drastisk med bruk av systemet. Innleie av konsulenter for mikro og småbedrifter vil nå bli unødvendige og en publisering av lisensen i den offisielle statsavisen Gazette blir nå helt unødvendig. «Bare dette vil redusere utgiftene med så mye som R $ 3.120 for slike kostnader for mikro og små gründere i staten», beregner Jamir.

Systemet vil kunne brukes direkte på/over internett og er tilgjengelig der, hvor man enn måtte befinne seg i staten RN.

Rundt 12 tusen søknader om konsesjoner er arkivert per år hos IDEMA. Foreløpig er det ca 6.000 som ligger til behandling og halvparten ble innlevert via parlamentet.

Vi som dovner hos her på gjerdet i morgensolen og spiser duggfriske bananer til frokost, er likevel en smule skeptiske til dette nye systemet, for vi vet godt at klørne til byråkratiet i RN sitter helt inn i ryggmargen på de folkevalgte her og det er en viss fare for at disse må opereres ut?

Men – vi skal likevel tro på det – når vi kan ta på det – som sagt!

(;–)