Arkiv

Stadig mange nattlige uttak i bankene i RN.

Myndighetene kallte i førgår sammen til et møte for å finne frem til en bedre løsning på alle de ødelagte bankfilialene i RN. Hittil i år er det registrert hele 39 slike uttak. Man er spesiellt opptatt av den store økningen av bruk av farlig sprengstoff i angrepene, noe som også forårsaker ofte en totalskadet bygning som koster mere enn den ødelagte minibanken og pengene der. Militære, sivile politi, føderalt politi og hæren, møttes for å gå igjennom denne problematikken og for å lete etter tiltak som kan satt en stopper for denne «sporten» til disse gjengene. Ved morgengry i førgår, så ble Rio Grande do Norte utsatt for angrep nr. 39 i rekken i 2013 og 15 av disse er blitt utført med bruk av sprengstoff, ifølge PM. Smellet i førgår skjedde i Guamaré, 165 kilometer fra hovedstaden.

Byen ble invadert og hadde filialen til  Banco do Brasil som mål og denne ble ødelagt ved bruk av dynamitt.  I år har posten til nå registrert 6 forekomster med bruk av dynamitt og i hele fjor så man 9 slike tilfeller. Ifølge General Commander av PM, oberst Francisco Araujo, er en økende bruk av sprengstoff og med denne teknikken en svært bekymringsfull utvikling i samfunnet og den offentlig sikkerhet. Politiet og det militære politiet står helt maktesløse i denne saken innrømmet han, selv de ordinære væpnede styrkene er uten mottiltak for slik bruk av sprengstoff.

Bankfilialen til Banco do Brasil som ble sprengt sist, ble fullstendig ødelagt og rasert under det siste angrepet og må bygges opp helt fra grunnen av.

 

Men økningen av slike tilfeller ser også en økende bruk av skjærebrennere (Acetylen/Oxygen) når man driver med slike bank-uttak på nattestider og antallet av slike angrep overstiger allerede tallene for 2012. Selv bruk av såkalte «varme-lanser» synes å øke i antall tilfeller over hele Brasil. Denne teknikken er meget avansert og krever en meget spesielle form for utstyr.

Nabostaten Ceara er like hardt rammet og melder om tilsvarende økninger (80). Under møtet så var det tilstede eksperter på nettopp slike bank-ran som delte sin ekspertise med dem som var på møtet. For, samfunnsmessig så er dette en farlig utvikling og man ønsker å stoppe denne utviklingen så fort som mulig. Men, hva gjør man i en liten by med en eller to politimenn på vakt, når det kommer en lastebil med 12 tungt bevæpnede menn og med avansert utstyr som nærmest jevner filialen/banken med jorda – ingenting fordi dette er regelrett selvmord i så fall?

Vi som sitter her på det fine gjerdet vårt og nyter morgensolen som titter vennlig ned på oss, har egentlig ikke noe godt svar på en løsning av dette problemet. Man kan ikke ha en militærforleggning med 50 mann i hver liten småby som har en minibank heller? Hva gjør man da liksom. Vi får se om de kloke herrene på møtet kom frem til en brukbar løsning på denne problematiske «sporten» utført av de kriminelle.

 

Vi gremmes over utviklingen.