Arkiv

November begynner med regn langs kysten av RN.

November begynner med regn og blåst i nordøst. Den gode(?) nyheten ble gitt i går av Climatempo , med vær informasjonsbaserte observasjoner som angir fremveksten av et lavtrykk og en øverste virvlende spiral/Vortex (VCAN). Dette spre skyer over kysten av Sør- og Nord-østlige Brasil.

Ifølge Climatempo vil den fuktige vinden som blåser inn i fra havet, bli til regn på kysten mellom Salvador og Natal. Hovedstaden potiguar gikk i går også inn i denne tåken, noe overraskende for natalensere, som er vant til at temperaturene begynner å stige etter den offisielle vinteren som ble offisielt avsluttet i oktober.

Adriano Abreu sier at strendene i nordøst forventes å få en skyet helg med mulighet for regn på kyststripen mellom RN og Bahia strendene.

«Barrierer i (BA), i Sør Piaui blir motvekten, med varme og høy luftfuktighet så hjelper denne situasjonen til med å danne  skyer og dermed oppstod det isolerte flekker med regn langs kysten. I andre områder, vil den tørre luften dominerere helt og kunne til varme og lite regn, sier prognosen.

På lørdag, en feriedag pga  av Allehelgensdag, de dødes dag (Halloween) så kan det være fare for en betydelig økning av regn. Befolkningen i de mere indre delene av RN, håper at dette uventede «sommer regnet» kan dra seg noe innover de knusk tørre regionene her og gi en påfyll i tomme brønner, dammer og reservoarer?

Vær situasjonen domineres av ustabile tilstander, noe som gjør at sterk vin og regn oppstå litt her og der og på kort varsel, noe som maritime turister etc. bør legge seg på minnet.

Rio Grande som sliter hardt med to vanskelige år med tørke, har riktig skapte en ugreie med vannfosyningen i RN staten. Dette gjelder både på landsbygda og i byene. Det bor nesten 2 millioner mennesker i de halv-tørre indre områdene av RN og det vil måtte kreve en gigantisk innsats av mange parter til å kunne takle enda et år med en slik tørke.  Og både innbyggere og myndigheter, tør ikke engang tenke tanken for en slik situasjon.

Sør- og Sørøst

Regnet kan også nå store deler av de tre sørstatene. I går, da Climatempo utga sitt varsel for disse områdene, så innbefattet dette storm ledsaget av lyn og slipp-muligheten for hagl. (noe som vil være ødeleggende for bøndenes avlinger). Dett regnet er forårsaket av et kraftig lavtrykk som er dannet i Argentina, som ga opphav til en ny kaldfront som vil plage Brasil.

Vi som sitter her på gjerdet iført regntøy med rumpen på et plast-sitteunderlag og speider etter en blå flekk der oppe, har sett flere tendenser til «rart vær» i deler av Brasil under de siste årene. Så man kan faktisk lure på hvorfor værgudene er så furtne og grinete – er det en klimaendring på gang mon tro?. (vannet i Syd-Atlanteren øker i temparatur og får ta noe av skylden.)

Vel, vær eller ikke vær – frisk luft er uansett like sunt og med litt god frukt attåt og en fin stemning her på gjerdet forøvrig så skal nok denne «Fræddan» bli ok den – tross alt.

En god helg ønskes til alle!