Arkiv

Diskusjon om alkoholservering på fotball stadion.

Mr José Adécio har startet en diskusjon om nødvendigheten av alkoholservering på fotball stadioner i Rio Grande do Norte. Forfatteen av forslaget hadde støtte av flere parlamentariske jurister. For å forsvare prosjektet, så siterte han eksempler på turneringer som World Cup og Confederations Cup som har fått tillatelse til salg av alkohol i stadioner. «Hvordan kan du selge i disse store mesterskapene som Confederation og VM men ikke i vanlige fotball kamper»?, spør J osé Daécio. Den føderale loven n. ° 10,671 av 15.mai, 2003 , kan forsvare noen tilfeller av salg, men kan ikke helt forby alt salg av alkohol på sportsarenaene. Forbudet i artikkel 13-A, II, refererer til størrelsen på tilstelningene, altså antallet av publikum? Loven kom til pga en kraftig eskalering av grove voldshandlinger pga en stor konsuosjon av alkoholholdige drikkevarer på kampene. Særlig knuste glassflasker som ble stukket i ansiktet og halsen på tilskuere, resulterte i meget stygge og fatale skader og myndighetene så seg nødt til å gripe inn. En annen ting er at folk da inntar store menger alkohol føre kampene, for at «det skal vare» ut hele kampen, men slikt er lettere å krontrollere ved inngangen, ved å nekte inntrede og hive ut dem som er dritings. På grunn av dtte kontroversielle spørsmålet, så besluttet avisen Tribuna do Norte til å utvide debatten og inviterte dommeren Paul Luciano Maia Marques og Grande PM Carlos André Correia Lima Moreno utstede, godt kjent fra media gjennom artikler og sine meninger.

Debatten ble etterhvert hetere når debattantene gikk i skyttergravene og det ble vanskelig å definere/påvise at knuste glassflasker og stygge ansiktsskader skyldes alkoholen. Men myndighetene refererer stadig til statistikker som ganske så sikkert påpker at alkoholen nok er den største synderen her og de er livredde for at fotball-turister skal måtte reise hjem med 40 sting i ansiktet pga tribunebråk og skader pga annen grov vold – dette r det siste vi ønsker sier myndighetene. Slike «souvenirer» er en dårlig boost for at tilskuerene da kommer tilbake som vanlige turister?

Vi som slanger hos på gjerdet vårt i den svake morgensolen – ser nok at denne saken har mange sider og at den ikke lar seg løse enkelt ved å totalforby alkohol inne på arenaene under kampene. Men samtidig så er dette et voksende problem når store mengder med alkohol inntas innenfor stadions grenser og man ikke bare risikerer store erstattninger pga store skader i f.eks. ansiktet etc. Flere jurister mener nå at om man ikke tar tak i dette problemet for alvor snart, så vil det gli helt ut av kontroll og fotball kamper i Brasil vil for verden være ensbetydene med blod,vold og urban uro – både føre – under – og etter kampene.

Nei, det er ikke lett her i verden med denne «lærkula» så vi kaster oss heller over frokostkurven vår og letter på lokket for se hvilke spennende frukter etc. som den inneholder idag – så får debatten heller gå utenom oss her på gjerdet!