Arkiv

Lyn,torden og hagl markerte inngangen på denne uken.

Regn, torden, lyn og selv hagl markerte starten påuken på  mandag (04) i Rio Grande do Norte. Hendelsene var kraftigst i  Seridó regionen, Øvre Vest og langs kysten av staten, som fikk uventet mye regn, og det er uvanlig for denne tiden av året. Overraskelsen har en forklaring; Det dannet seg en stor hvirvel (Vortex) i atmosfæren i nordøst Brasil og meteorologene sier at dette forårsaket alle skyene med til dels tett regn i RN og andre stater i regionen. Det forventes en ny lignende regn-vortex rundt 10 November, ifølge Vær service.

VCAS fenomenet er vanlig for denne tiden, men ikke med den voldsomme intensiteten som ble vist. Ifølge målinger avslørt av beboere og bloggere i regionen, oppstod regnet av større intensitet mest i Seridó området, med volum på opptil 100 mm nedbør enkelte steder. Den største overraskelsen kom  i Santana, der det var store hagl skader, bekreftet av meteorolog Gilmar Bristot, landbruket forskning selskap i Rio Grande do Norte (EMPARN). Det var også registrere haglstorm i Taboleiro Grande og Riacho de Santana. Den siste gangen man registrerte dette hagl-fenomenet i staten, var i 2008, i kommunen Luiz Gomes.

Det er også rapporter om regn i Caicó, Parelhas, Janduís, Pau dos Ferros, Malik. I går morges hadde Emparn fortsatt ikke fått inn data fra alle målestasjonene i provinsene, men kunne bekrefte at regnet i Tenente Ananias, nådde 78 mm; i Caicó, 38 mm og 55 mm, i Parelhas. Mengden med regn i Tenente Ananias er faktisk den første på hele tre måneder. Boqueirão demningen, i Parelhas økte sitt volum av vann med 30 cm pga alt regnet.

Selv med privat informasjon fra beboere i regionen, Jerusalem, oppgis det i Sabugi i São João, falt det 130 mm; i Santa Cruz i Caicó, 125 mm; Fazenda Três Riachos, og i OuroBranco, så falt det  100 mm.

Overraskelsen av regnet er stor blant meteorologener, da normalt volum for denne tre månedrs perioden Nov, Des og Jan.  ligger på normalt 2 til 10 mm for den hele totale perioden.

«Man venter mer regn, etter dag 10 november, da  vi forventer dannelsen av en annen Vortex», informerer Bistrot og legger til at dette kvartalet til , januar vanligvis har en høyere forekomst av VCAS.

Lyn og torden og mye hard vind plaget mange områder i RN i denne perioden og gjorde livet surt for mange beboere pga lyn-skader, lekasjer og lokale oversvømmelser i de sedvanlige områdene.

Vi som sitter her på et fuktig gjerde med plastikk underlag under stumpen, kan ikke si at vi personlig ble distrahert av smellene og de store blitz-lampene, men ikke alle føler seg helt komfortabel når lyner og smeller som verst.

Vi tar heller frem fokost-kurven og tenker på noe mere hyggelig som frisk frukt og kald drikke – her på gjerdet vårt.