Arkiv

Antall biltyverier bare øker, mens dataene om bilene er et stort rot.

Mangel på orden i det nasjonale system av statistikk om offentlig sikkerhet og strafferett (Sinespjc) underkjenner  informasjonen som er vedtatt om  Rio Grande do Norte i den nye 2013 utgaven av den årlige nasjonale rapporten om den offentlige sikkerheten. Ifølge dokumentet presentert sist tirsdag, har 3,359 kjøretøy blitt stjålet eller stjålet i 2012, mot bare 626 i 2011. Økningen vil representere et hopp på 436.5%. Men ifølge data fra Specialized forsvar ved politistasjon om eierskap av kjøretøy og Last (Deprov), så viser tallene for forbrytelser av denne typen, utført i 2011 og 2012, ville vært, henholdsvis 2,523 og 2,951. og representere en opptrapping av denne typen kriminalitet.

Rio Grande do Norte er en stat som, ifølge årboken, har en «høy kvalitet [på loggdata], men blir ikke levert til Sinespjc på riktig måte». Det betyr at statssekretæren for offentlig sikkerhet og sosiale forsvar (Sesed) klarer å samle den statistiske informasjonen, men ikke klarer å overføre disse dataene til  sannferdige statistikker.

Tidlig  i 2013, registrert Deprov i de første fem månedene av året, en økning på hele 25% av innbrudd og tyveri fra biler i staten, sammenlignet med samme periode i fjor. Til 31 mai var 1,844  kjøretøy stjålet eller borte i staten. Altså et snitt på  12 slike forbrytelser av denne typen per dag, dvs en annenhver time. Hvis dette gjennomsnittet overføres mot slutten av 2013, ville RN ha registrert omlag 4.300 tilfeller av kjøretøyet tyverier.

Ifølge den brasilianske årbok for offentlig sikkerhet i hele Brasil 2013 var det 190,322 tilfeller der ofrene hadde fått sine biler eller motorsykler stjålet av kriminelle, i 2012. Bare for å sammenligne, så kan man ta f.eks. Paraiba, som er ennærliggende stat til RN, her ble det rapportert om 451 tilfeller. Andre NordØst stater har enda høyere tall. Ceará hadde 6,359 forekomster i fjor alene, mens Pernambuco utgjorde 613 tilfeller flere enn lokalbefolkningen.

Endel av tyveriene er helt sikkert tilfeller av forsikringssvindel, men dette er vanskelig å få bevist pga en liten politi-kapasitet og dårlig etterforskning av slik kriminalitet.

Så det gjelder å passe godt på bilen din 24/7 – de kriminelle er både smarte, tekniske og raske i vendinga – vips så er bilen din borte.