Arkiv

Guvernøren setter avgiftslettelser for turistbransjen på vent.

Guvernøren ønsker å bruke midler på den nye flyplassen, istedet for å hjelpe turistnæringen i RN.

Skatte-reduksjoner som turisme sektoren i Potiguar ba om for å tiltrekke seg flere flyreiser og passasjerer i høysesongen, mellom desember og mars, må vente til etter April 2014. Guvernør Rosalba Ciarlini sa i går at det var lurere hvis staten ventet med å gi slike skattefordeler til den nye flyplassen er kommet i drift i april neste år.

Uttalelsen som ble gitt under et besøk ved arbeidene til den nye flyplassen, forårsaket straks en stor misnøye i bransjen. «Hva tiltrekker flyreiser/passasjerer bedre til visse stater enn lavere billettpriser på flyreisende?,» sier en kilde i markedet til media. Uttalelse deles av Habib Chalita, president i foreningen av Hoteller (ABIH/RN). «Hva som tiltrekker passasjerer mest, er prisen på flybilletter. Derfor, jo raskere vi tar en slik beslutning, jo bedre, sa hun.  Staten Ceará (nabostaten) gjorde det på den måten og klarte å tiltrekke seg 20 prosent flere flyreiser/passasjerer pga denne besluttningen.

Departementet har i måneder diskutert mulighetene til å sette ned skatten på sirkulasjon av varer og tjenester (ICMS) og ikke minst satt fokus på prisen/skatten av aviation parafin (Jet-fuel), som er en utmerket måte å gjøre billetter billigere for passasjerene og dermed tiltrekke seg flere flyreiser/ruter hos flyselskapene. Dette skatteforslaget er et gammelt ønske fra turist-industrien i RN, men foreløpig så skyver bare myndighetene problemet foran seg – mens de sparer seg til fant?

Inframérica Consortium, som innehar konsesjon på driften av den nye flyplassen, har levert en studie til regjeringen, som viser virkningen av slike mulig skattefordeler når det gjelder å tiltrekke seg flere passasjerer og last. Denne studien ble levert i  forrige uke, men har ennå ikke blitt studert av guvernøren. Avisen Tribuna do Norte har bedt om å få en kopi av denne studien.

«Denne rapporten skal studeres senere opplyser man på regjeringshold, for det ville være mye smartere å først gjøre ferdig den nye flyplassen og først og deretter løse dette problemet. Vi kan ikke redusere skatter i hytt og pine,uten å vite hvordan markedet vil reagere på dette. Det er mer fornuftig å møte markedet først etter at den nye flyplassen er i drift. Jeg tror at flyplassen vil tiltrekke seg mer flyreiser, fordi det burde være et stort marked i last og transport, sier myndighetene.

Turisme talsmenn er lite oppmuntret av det faktum at antall flyreiser og passasjerer faller hele tiden. Reduksjonen i antall fly ankomst og avreiser er  gjeldende flyplassen Augusto Severo, som falt med 19.69% mellom januar og september, sammenlignet med samme periode i 2011. Fallet i passasjerer/flyruter, var mye større enn i andre nordøstlige byer som Recife og Fortaleza.  Myndighetene beroliger med at dette sikkert vil bli bedre når den nye flyplassen blir ferdig, men har ingen tall eller undersøkelser som viser dette.

Vi som har benket oss på gjerdet vårt i en gedigen morgensol, lurer på om myndighetene taler mot bedre vitende når det gjelder sin agenda om å få ferdig den nye flyplassen og dens lønnsomhet. Man har jo tross alt jobbet med å få denne flyplassen ferdig i 16 år til nå og den har blitt en mektig stor og varm potet i løpet av alle disse årene. Nå som VM-2014 står for døren og det gjelder å smi mens jernet er varmt med å booste turistsektoren i RN allerede nå, for å kunne skumme fløten av denne unike muligheten (som aldri kommer tilbake), så oppnår kanskje myndighetene det stikk motsatte ved å utsette slike skatteletter og blir sittende tilbake med skumma-melken, mens de lurer på hva som suste forbi dem mens det blåste så veldig i fløyta? (VM-toget!!!)

Noen ser ikke skogen for bare trær – selv uten løv!