Arkiv

Tørken setter klørne stadig dypere i nakken på RN.

Tørken fortsetter i minst tre måneder til.

November, desember og januar, som vanligvis er fulle av regn sydpå, er vanligvis tørre og varme i RN. Prognosen fra vær-senteret er enda mer dyster da de spår en 40% større sjanse for at disse tre sommer-månedene skal bli enda tørrere og varmere enn normalt.

Marcos Dantas sier at det kraftig regnet som falt forrige uke i Rio Grande do Norte er helt a-typiskt for årstiden og man må ikke forvente at denne vær situasjonen vedvarer, advarer han.

Tegn på ustabilitet vistes godt i forrige uke, da det indre Brasil ble rammet av kraftig regn, også med hagl i Seridó-området i RN, men var ikke på langt nær tilstrekkelig til å forsyne reservoarene med nevneverdig vann og mange av disse er nå på randen av kollaps. Denne ustabile klima virkemåten fører likevel til at lokale forskere er forsiktige og optimistiske og at 2014 kan bli bedre enn man tror/spår?
For øyeblikket er vannet i Stillehavet kaldere enn forventet, det hva forskere kaller «negative avvik». Dette skjer fordi kjent fenomenet «La Niña», som ofte forårsaker nedbør i nordøst og tørke i Sør og Sørøst i Brasil, men avvikene blir så uforutsigbare pga dette vær-fenomenet at basert på disse dataene, kan man ikke melde/spå hverken det ene eller det andre værmessig om hvordan 2014 vil arte seg. Det er bare å bøye nakken og ta det som kommer?

 

Men er det også avhengigheten fra forholdene Atlanterhavet er med på å definere om det regner eller ikke i landet. Og panoramaet i øyeblikket, er ikke bra for «buskmennene» (potiguares) i nord-øst. Nordsiden av Atlanterhavet med temperaturen over det normale og med syd-delen er som normalt, så sier meteorologene at det er denne situasjonen som holder regnet borte fra RN dessverre.

Derfor er det ikke lett å spå været i de neste tre månedene, men ut i desember er det lettere å komme med sikrere prediksjoner, sier man der i huset.

Så, selv om vi gleder oss storartet her på gjerdet med masse, masse sol, så må vi innrømme at vi jamen unner stakkarene i det indre Serido-området noen hundre millimeter med regn også.

132445

132448