Arkiv

Pass godt på huden din her under ekvator.

Vi har alltid blitt fortalt å unngå en direkte eksponering av solen mellom kl. 10:00 og 16:00, på grunn av risikoen for hudkreft, spesielt. Men det betyr ikke at tiden før og etter dette intervallet er fritt frem å sole seg uten beskyttelse. Dette gjelder alltid når tids-området av ultrafiolett stråling er mest intens og farlig, men hver eneste region og hver by har forskjellige topper, så aannheten er at det gjelder å beskytte seg mot denne strålingen – alltid!

Spesielt i en by som Natal så presenteres UV-styrken som over 10 allerede før kl. 09:30, ifølge studier gjort av meteorolog Marcelo de Paula Correa, koordinator for mastergrader innen miljø og vannressurser på universitet Itajubá, i Minas Gerais.

Og det er veldig vanskelig å bruke en generell regel i et land av kontinentale proporsjoner som Brasil, der varme og høye nivåer av ultrafiolett stråling A og B registreres høye også i vinterhalvåret.

I sin forskning, «avsløring av ultrafiolett indeksen som forebygging av eksponering for solen,» avslører meteorolog Marcelo Corrêa noen detaljer om foto-beskyttelsen i landet. Han peker spesiellt på regionene NordØst og Nord med høye forekomster av ultrafiolett stråling gjennom hele året.

Jean Marie Alves ved Apenas så strekker ikke alltid solkremen til for beskyttelse og i noen tilfeller må man i visse tider på dagen forsterke denne praksisen med å dekke seg til med tekstiler og dette gjelder særlig for barn! Når det gjelder å bruke solkrem, så er det viktig å bruke en høy faktor – for du bli brun uansett her i Natal. Dessuten er det meget dumt å bli alvorlig brent den første dagen av ferien og må tilbringe den neste uken i skyggen/innendørs? Solen i Natal er minst dobbelt så sterk som du kan innbille deg og styrken på f.eks. Kanariøyene er liten i forhold til Natal og er det ingen forskjell på sommer og vinter intensiteten – husk det!

 Kelly France  sier i en kommentar at Natal, pga av sin geografiske beliggenhet, har topp forekomsten av UVB og UVA-stråling innenfor tidsrommet  09:00 til 14:00, derav det store behovet for å styrke beskyttelsen vesentlig.

«Ikke det at personen ikke kan gå til stranden, men han/hun bør gå mer beskyttet og hvis det er mulig, så er det lurt å gå føre eller etter dette farligste tidsrommet da man blir like brun og fin da, sier Kelly, som koordinator for arbeidsprogrammet som omfatter blant annet hudkreften i Brasil, som nærmest har eksplodert de siste årene.

Torsdag den 30.november, samles hudleger og frivillige på sykehuset Luiz Antônio,  fra 08:00 frem til lunsj og tilbyr en gratis opplæring om farene ved hudkreft, avslører formene for forebygging, diagnostisering og behandling av nye tilfeller.

Ifølge data fra National Cancer Institute (Inca) er kreft svulst som oppstår på huden til brassen, 25% ondartet og kan ofte føre til døden.

Man skal legge merke til at det stadig kommer flere og flere syltynne spesial-textil plagg på markedet som har innebygget beskyttelse mot UV strålingen og gjør at du blir brun og fin – uten at hudkreften får tak i deg.

132505