Arkiv

Fotball volden i RN bare øker.

Rio Grande do Norte har hitil i år hat 14 dødsfall som involverer fotball-supportere. De siste tilfellene ble rapportert sist fredag i Natal. Ofrene var to unge fans av fotball klubben ABC, skutt til døde et par timer etter seieren i Team Brasil. Foreløpig så har politiet ingen spor i saken som er under etterforskning. Men politiet er temmelig klare på at mordene er sprunget ut ifra at visse supportere ikke tåler å tape viktige kamper eller finaler. Uenigheten mellom fotball-supportere i RN har eskalert mot hardere og hardere vold for hver måned som går og flere og flere supportere bærer nå våpen (ulovlig) pga sin egen sikkerhet. Både media og politiet har nå bedt justisministeren om å ta et kraftig tak i dette problemet, før enda flere ungdommer skal måtte dø for noe skal være en spennende og god underholdning/sport – ikke til død og fordervelse.

Avisen Tribuna do Norte som omtalte saken sist søndag, viser at forskning påpeker at noe så triviellt som en utvisning (rødt kort) kan være grunn nok til at det ender med døden for en totalt uskyldig tredjepart? Mang mennesker i Natal f.eks., går nå ikke lenger på fotball kamper pga av denne stygge utviklingen blant fansen til klubbene. Klubbene selv har instendig bedt om at fansen roer seg ned og truet med bortvisning på livstid fra stadion og nektet medlemskap i klubbene – uten at dette ser ut til å ha noen positiv virkning på fotball-volden.

Allerede pr. idag viser Statsrådet for menneskerettigheter, i årets nylig offentliggjorte undersøkelse at bare til nå i 2013 har det vært  14 tilfeller der medlemmer av cheerleaders eller støttespillere til klubbene, har mistet livet for å ha kun dette som den påståtte motivet. De fleste ofrene, slik som i de to tilfellene forrige uke, er unge. «Det som skjer er at det gjøres en ingen eller minimal etterforskning og kriminalitet er glemt og arkivert under «fotball-vold»!. Vi ser ikke noen konkret positiv utvikling i denne saken, sier klubbformann  Marcos Dionysos, styreleder.

For ham er det tvingende nødvendig å fremheve den viktige jobben/profilen til noen som er cheerleaders og dessuten gjør forebyggende arbeid. Nå for tiden er ikke dødsfall i forbindelse med fotball noe unikt for hovedstaden lenger. Var to Mossoró, to i Parnamirim og en annen i en avstand av  50 kilometer i byen Taipu. Dionysos synes det er overraskende or hvor mange mord som tilskrives motsetninger innenfor fotballen. «Det er skummelt at mengden av dødsfall bare øker sier han.  Hvis du tar f.eks. Ceará, som tradisjonelt har mer vold enn RN, så har det hele snudd seg og RN vinner denne «turneringen» nå for tiden. Ifølge ham så skjer dette pga av at RN tar lett på slike mord og de ender gjerne opp med litt sosial «rettledning» og litt ungdoms fengsel – så er de på gata igjen.

I Ceará derimot, har to personer har allerede blitt dømt til lange fengsels straffer etter mord-paragrafen. Fotball-hooligans som dreper andre ungdommer, skal såvisst ikke ta`s på med silkehansker der i gården. Her i RN så ender som regel saken i en mappe dypt nede i en skuff – dessverre.

Etter den fatale fotball kampen på fredag (15) mellom ABC og Asa av Arapiraca der to ungdommer ble skutt og drept etter på, så var det i realiteten syv ungdommer som ble skutt, men heldigvis så døde bare to av dem – to for mye!

Etterforskningen så langt, viser med 100% sikkerhet at de to mordene er relatert til uoverenstemmelser mellom supportere av de to klubbene.

Vi som sitter og nyter fuglesangen her på gjerdet vårt i morgensolen, må ærlig talt si at vi begynner å bli redd for å gå på fotballkamper i Natal. Det skal da ikke være slik at man må ha med seg en livvakt eller to, for å kjenne seg sikker på fotballkamper i hovedstaden?