Arkiv

Nye anbefalinger vedrørende prostata kreft.

Prostatakreft: Nye anbefalinger i Brasil.

Antallet av prostata-kreft er sterkt voksende i Brasil og myndighetene er nå ute med nye rekommandasjoner til menn over 40 år.
Når mannen kommer opp til 40 år, er det mange ting som endres i kroppen, noen til bedre og andre ting fungerer ikke så godt som de pleier lenger. Men å få til at alt fortsetter å fungere godet,  krever litt omsorg. Blant annet en rutinemessig test for menn i 40-årene av deres prostata. Under den 34de brasilianske kongressen av urologi, som  lukket sist torsdag  i Natal, så kom det  brasilianske selskap for urologi, ut med nye rekommandasjoner til menn i denne gruppen.

De nye retningslinjene kommer nå med i en bred kampanje som kalles » November Roseen» i Brasil og som har som mål å trekke oppmerksomheten kreft og nå altså også prostatakreft. Anbefalingene er utarbeidet av 25 eksperter på urologi, onkologi og strålebehandling. Blant de viktigste anbefalingene er blant annet denne rutinemessige kreft-kontrollen av prostata fra rundt 40 år og oppover. Jo tidligere man oppdager kreften/svulsten jo enklere er det å bli kurert og man kan ofte slippe strålebehandling, som er vanskelig å komme til pga av beliggenheten og ofte fører til at det oppstår komplikasjoner som ødelagte nervebaner som igjen gjør at man mister ereksjonen sin, noe som kalles «mannens stolthet» i Brasil. Derfor er det viktig at andre familiemedlemmer «maser» på menn over 40 år og får dem til å sjekke sin prostata hos legen.

Anbefalt hyppighet for besøk hos urolog er nå også endret, ifølge Waldemar Ortiz, president av vitenskapelige leder av den brasilianske kongressen i urologi. Anbefalingen nå er at det lages en liste for et besøk til legen sin, alt avhengig av pasientens tilstand og helse. «Vi ikke ha en fast kakeoppskrift som er lik for alle, fordi at vi alle er så forskjellige.»

Hvis mannen har noen historie om prostata kreft i familien, er det lurt med hyppigere besøk hos legen, men om man ikke har noen slik historikk i familien, så kan det være nok med annethvert år som besøks-frekvens, eller hvert tredje år om legen anbefaler dette til eks.

De gamle anbefalingene om et besøk hos legen hvert femte år, har nå gått i søppelbøtta. Men, legene anbefaler å gå til lege uansett alder om man oppdager ting som ikke virker som normalt der «nedentil», for jo før man tar itu med problemene – desto enklere blir behandlingen.

Vi som nyter naturen og morgensolen her på gjerdet vårt, er nøye med å ta en slik kontroll hos legen vår, for vi planlegger å være tilstede her på gjerdet i åresvis enda og det er nok mere en tilfeldighet at den bugnende fruktkurven idag også inneholder en stor Graviola frukt. (Indianerene i Amazonas sin foretrukne naturlige behandling mot kreft).