Arkiv

Hus selges pga dårlig sikkerhet i området.

Eiere setter sine hus til salgs pga en mangel på sikkerhet.

Den naturlige skjønnheten er blitt et gissel av kriminaliteten. I form av usikkerhet, på hjørnet eller fortauet så har nå  nordkysten av Potiguar mange sørgelige historier for å fortelle. På strendene i Jacuma, Porto Mirim og Muriú, som ligger i kommunen Ceará-Mirim, er det lett å finne personer som har opplevet kriminaliteten på kroppen og vært et offer for politiets manglende evne til å demme opp denne kriminaliteten. Væpnet ran, innbrudd og drap har blitt en del av naturskjønnhet langs turist strendene og kriminaliteten øker stadig i regionen. Private sikkerhets kontrakten er heller ikke noe godt alternativ. Beboere kjøper seg jo vakter, overvåkingsadaptere, alarmer og vakter utstyrt med hunder for å dempe frykten som holder på å spre seg i områdene. Vakthunder drepes med hurtigvirkende gift, eller skytes.

Philip de Souza en lokal kjøpmann, er bitter etter at hans far ble drept under et ran for et år siden. Han døde pga den usle summen av R 3.000 – et liv burde være mye mere verd enn det sier han bittert. Andre kjøpmenn i områdene har blitt ranet under våpentrussel opptil flere ganger og selv om vi ber til Jesus mange ganger om dagen, så virker det ikke som om selv Han makter å stagge disse kjeltringene sa han, men han er likevel den siste muligheten som vi setter vår lit til.

Blant årsakene av onder, er mangel på struktur for det lokale  politiarbeid, nevnt som en av de viktigste grunnene til problemene. Bare f.eks. er politistasjonen som dekker begge områdene rundt Muriú, som inneholder mer enn 9.000 innbyggere, nå stengt for opp pussing midt i feriesesongen, men som innbyggerene hevder; den ble ikke brukt så mye når den var i drift heller.

Meglere i området har nå mange hus for salg pga en mangel på sikkerhet. Naturskjønne omgivelser oppveier ikke det faktum at du kan dø av kriminaliteten i området?

Regionen har bare en politibil med tre politimenn som kjører patrulje på skift. Andre Harissonn Moreira, sjef for det militære politiarbeid i Ceará-Mirim, har arbeid for opptil tre uker som står på vent og skal fullføres. Han håper på mere midler, slik at ahn kan tilby innbyggerene en øket sikkerhet.

Journalister fra avisen Tribuna do Norte har vært ute for å sjekke tettheten med visuellt oppdaget polit i området. De kunne kjøre en hel dag rundt på strendene uten å møte/se en eneste politmann. Flere steder er det 30km. til nærmeste politistasjon og dette vet bandittene godt.

I korte trekk kan man si at hele situasjonen skyldes en kombinasjon på manglende politi i området, samt at de kriminelle vet godt at feriegjestene som har råd til å holde seg med sommerhus – også gjerne har verdifulle gjenstander i husene sine. Det være seg alt fra kjøleskap, flatskjerm TV, smykker, biler, fulle barskap og kontanter for hånden. Og mot våpen, forgiftede hunder og at de har raske biler (4×4) til sin disposisjon, så kan de stikke av med tyvegodset ad veier som politiet ikke kan følge etter. Når de tilslutt dukker opp, men da er det som regel lenge siden fuglen har fløyet sin vei.

Vi som sitter her på gjerdet vårt i et praktfullt sommervær, synes det er ille og leit at folk til slutt må forlate sine sommerhus (hytter) som tidligere har gitt dem så meget glede og nå må selge for en slikk og ingenting – hvis de i det hele tatt klarer å få solgt det da. Dette gjelder egentlig mange områder langs kysten vår dessverre, men myndighetene bare skyver hele problemet foran seg?

Selv et formidabelt innhold i vår flotte frokost kurv, så kan vi ikke nekte for at det kjennes feil når vi leser om sånt – vi blir lei oss av slikt og gremmes.

133370

133371