Arkiv

Svakere julesalg i 2013.

Detaljhandelen får svakere salg til jul i år.

Forhandlere ser tegn til at detaljhandelen synker i andre halvår, kjøpmennene bør ikke stille høye håp for jule-salget i år. Hvis man er avhengig av julesalget, så ser trenden ut for å falle for innkjøpet av julegaver mot sluttten av 2013 vil være mindre enn tidligere år og kanskje komme til det verste nivået siden 2008 – året som var begynnelsen av den globale tidligere finanskrisen.

Vurderinger gjort av forbruker organisasjoner og priskontroll organisasjoner, viser en klar tendens til at man ikke har så mye penger til julegaver, enn det som er registrert i årene før 2013. «Det er en betydelig reduksjon i forhold til 2012», viser analyser utført av økonom Viviane Para. «Målstyringen viser nedgangen i forbruket i hele denne perioden i Natal»

Slutten av dette året viser ifølge Viviane, at forbrukere er mer forsiktige i forhold til kjøp og mer opptatt av personlig økonomi (både i dag og i fremtiden) og sysselsetting, noe som har resultert i mindre pådriver for jule-ferie shopping. «Fortsatt har økningen av renten og frykt for inflasjon, gjort at forbrukerne blir mer forsiktige.»

 

Ifølge undersøkelsen planlegger 34,2% forbrukere å bruke mindre enn i fjor. Dette er litt mindre enn 35.9% i 2012. Men resultatet, som kan tolkes som et positivt tegn, er motvirket av en mer intens retrett i delen av de som planlegger å bruke mer. I 2012 var 17,2% av forbrukerne. I år, er de 12,2%.

 

Mindre drivkraft for jule-shopping følger utviklingen av et moderert forbruk av varige forbruksvarer som oppfattet i meningsmålingene i hele år. Indikatoren for intensjonsavtaler for kjøp av varige varer falt 3,4 prosent i November i år (sammenlignet med samme periode i 2012) til 89.8 poeng. Er det verste nivået siden 2009, da nivået var på 88.4 poeng.

 

Færre folk planlegger å kjøpe elektronikk og apparater til å gi bort denne julen. Elektronikk ser muligheten til 5,4% av forbrukerne, mens apparater ser en preferanse på 0,5%. I 2012 var disse prosenter 7,5% og 0,6%, henholdsvis.

 

Bak denne endringen ligger prisen. «Disse elementene har høyere pris og er avhengige av mer kreditt på sikt, noe som ikke er gunstig for tiden. For forkortelse av fristene for nedbetaling og noen som har så høy rente at forbrukere ikke er villig til å betale denne for øyeblikket «sa Economist.

 

Den gjennomsnittlige prisen for gaver trakk nedover med 4,4% i reelle termer i år sammenlignet med julen i 2012.

 

Vinneren er klær og skotøy sektoren. I år er det preferanse på 50,8% av forbrukere, en økning sammenlignet med opp fra 45,1% i 2012.

Her på gjerdet midt i den herlige morgensolen, går diskusjonen høyt om man heller skal kjøpe noen «nyttige» gaver i år, for heller å se om ønskelisten kan oppfylles bedre i 2014?

Nå skal frokost-kurven til pers igjen – den har nok etter hvert fått litt jule-preg på innholdet sitt – da høytiden nærmer seg med stormskritt – «også jeg som går med gummistøvler enda» som kjerringa sa.

134016