Arkiv

Meteorologene håper på en bedre vær-type for RN i 2014.

Meteorologer tror på gunstigere scenarios vedrørende regntiden i RN.

Prognosen for regntiden i den nordøstlige halvtørre regionen har vist gunstige indikativ tegn for 2014. Konsensus er foreløpige, men det er med gode forventninger at teknikerne nå spår dette. Meteorologer på det viktigste forsknings sentret i landet, samlet i går seg sammen i Campina Grande  for å diskutere nye værdata om første kvartal neste år. Dette er det først av flere møter til å vurdere og diskutere scenariet.

Flere av de store vann-reservoarene i RN er nå kommet helt ned på 13% kapasitet, noe som nærmest er katastrofalt for årstiden.

Ifølge selskapets meteorolog hos de Pesquisa Agropecuária Rio Grande do Norte (Emparn), Gilmar Bristot, er det likevel en stor og mye tvil, men man kan også se at de neste tre månedene har betingelser som peker mot mere normale værforhold i RN.

«Jeg merker meg at  at 2014 ser ut til å violle  avvike fra 2012 og 2013 og situasjonen blir stadig bedre. Gruppen av forskere ble veldig begeistret for at temperaturen på havene, er mye bedre enn i 2012 og 2013. Sørøst vinden er svakere og dette er en grunnleggende faktor for godt med regn «, analyserer Gilmar Bristot.

På møtet diskuterte man noen punkter, som temperaturen i Stillehavet og Atlanterhavet, som er bedre enn i fjor. Ifølge ham angir gjeldende rammen et optimistisk scenario, men fortsatt på ingen måte å vite sikkert om det vil være et år med mye nedbør.

Meteorolog tror på nødvendigheten av staten regjeringen til å måtte utvide unntakstilstanden, for selv om det kommer mere regn nå, så er overhode ikke des tore problemene løst over natten, fordi dette ikke løser problemene med fòr og vann for kveget i RN.

Man må enda bare ty til høyere makter og aldri har det vel vært hørt så mange bønner om mer regn i kirkene i RN – enn nå for tiden.

Vi kan heller ikke annet gjøre enn å holde tommelene for bøndene og alle dem som er så hardt rammet av denne tørkekatastrofen.

134398Juletre