Arkiv

Problemer med engelsken i Natal!

Ja, vi har virkelig problemer med engelsk her i Natal.

 

Eksempel; en turist går inn et magasin for å kjøpe en julepresang og spør på engelsk å få kjøpe en veske med skulderrem. Etter mye frem og tilbake og ikke minst  mye MIMING fra begge parter, så  forstår endelig ekspeditrise Claudia Regina dos Santos kundens ønsker og peker på kalkulatoren å informere om prisen. Men når kunden skal dra VISA-kortet, så går noe galt og kjøpet blir ikke utført. Etter enda mere om og men, så forstår turisten at : kort grensen hadde blitt overskredet og turisten ønsket derfor å reservere produktet for å komme tilbake neste dag kjøpe gaven da.

Situasjoner som dette er mer vanlig enn du tror. Selv i Natal, som er en stor turistby og er blant vertsbyene i 2014 FIFA World Cup, så innehar betjeningen innenfor handelsnæringen fremdeles ingen grunnleggende kunnskaper om alle fremmede språk – selv ikke engelsk og som burde være et must!

Emanuel Amaral opplyser at mer enn 24% av ekspeditørene kan ikke noe annet enn finger-språk utenom portugisisk, når man skal kommunisere med turistene.

Ifølge en undersøkelse gjort av Escuela de idiomas Watford, kan bare en fjerdedel av selgere og ledere av byens store kjøpesenter og butikker kommunisere på engelsk med utenlandske turister, dvs. 25%. Undersøkelsen har spurt mer enn 100 personer blant leverandører, ekspeditører, operatører og ledere av butikker i den siste uken i November. Resultatet av samtalene er temmelig nedslående for handelsnæringen og servicenæringen om mulighetene til å dra inn et salg til turister som ønsker utfyllende informasjon om produktet/salgsvaren på et fremmed språk, men i tillegg til kalkulatoren for å takle priser og rabatter, så er det minimalt av ytterligere informasjon som turisten kan vente seg fra de som ekspederer.  Vi gjør alt alt for ikke å miste et salg. «Jeg tror det er svært viktig å ha språkkunnskaper, men dessverre hadde jeg ingen mulighet til å tilegne meg dette, fordi jeg ikke har råd til kostnaden. Språkkurs er megetdyrt, «hevdet ekspeditrise Claudia Regina dos Santos.

 

Andre data innhentet i undersøkelsen viste at, blant dem som kan kommunisere på engelsk, har 90% et middels nivå som mest. To tredjedeler av respondentene har bare engelsk fra elementære og videregående skoler.

Det begynner langsomt å gå et lys opp for innehaverene av butikker/magasiner som handler mye med turister, at et kurs i engelsk for i det minste for noen av ekspeditørene – er vel investerte penger.

Vi som sitter her på gjerdet vårt på lille-lille julaften, har vært klar over dette problemet helt siden år 2000 da vi først besøkte Natal og helt frem til nå. Det har absolutt ikke bedret seg det minste på alle de årene, fremdeles så er engelsk helt «gresk» for de fleste innen handelsnæringen/servicenæringen og stort sett alle andre også, her i hovedstaden i RN. Sukk!

Fremdeles er det like morsomt hver gang vi spør en taxisjåfør; «Are you a very bad driver» og han smiler til deg å sier; «yes,yes,yes!».

Men vekk med taxinæringen etc. nå, nå er det frokostkurven som skal til pers og denne inneholder idag en fruktkake i skikkelig jule-stil – i tillegg til alt det andre gode. Nam, nam!