Arkiv

Brasil innleder sammarbeid med SAAB om Gripen.

En av de lengste prosessene i Brasils historie er over og man har valgt SAAB-Gripen som det neste jagerflyet til det brasilianske flyvåpenet. Man har allerede inngått fem store avtaler med utstyrsprodusenter i Brasil som skal levere mange deler til flyet. Jagerflyet vil bli satt sammen og produsert på fabrikken til den brasilianske fly-fabrikken Embraer i Brasil.

Produksjonen er ventet til å starte engang i 2015 og Lennart Sinndahl i SAAB, sier at når man har lært opp brasilianerene til å produsere også jagerfly – så er disse også istand til selv å utvikle nye moderne jagerfly som skal overta etter Gripen om mange år fremover i tid.

Det var skarp konkuranse om leveransen av jagerfly til Brasil, men hovedgrunnen til at Brasil valgte SAAB er nok det faktum at de samtidig får tilført en masse teknologi om hvordan man skal utvikle og produsere egne jagerfly modeller i fremtiden, samt at prisen var rimelig for et land som er inne i en liten økonomisk resesjon. De mest avanserte jagerflyene, ble rett og slett for dyre for Brasil og man kunne heller ikke levere pakker med «jagerflyproduksjons know-how» slik som SAAB.

JAS-39_Gripen