Arkiv

Langs strendene våre mangler det turister etc.

Problemer sett med øynene til turistsjefen en sommer søndag.

Sol fra en skyfri himmel, temperaturen ligger på 31 grader som vanlig og den ultrafiolett stråling ligger på ekstremt høye nivåer og det er flere flere selgere enn badende. Dette var om morgenen den andre søndagen i sommeren på strendene langs østsiden av Natal, hvor kunstnere maler og tolker stranden Praia do Meio over på lerret. Blant de badende og kiosk-eierene, samt noen få turister så er alle av samme mening; stranden må rustes opp straks. Den virker gammel og nedslitt nå og infrastrukturen er nedslitt inn til beinet – stranden trenger å re-vitaliseres pr. omgående og det haster! » Det er vanskelig nå å finne en turist som kjøper/skriver et prospektkort fra Solskinnsbyen – slik som i gamle dager langs nordkysten nå,», sier Antonio Alexander, som i mer enn 20 år har solgt øl, brus, kokos-nøtter og snacks til turistene/badende.

Om flukten til de innenlandske og utenlandske turister så er han oppriktig ikke i tvil, han foretrekker de innfødte innbyggerene i Natal. «Folk utenifra kommer gjerne  i grupper på fire eller fem, skjeldent alene og kjøper omtrent ingenting sier han. Jeg foretrekker de so bor her i området sier han, mens han forsøker å friste en enslig badene med vare-utvalget sitt.

Praia do Meio er den stranden som er den mest skadede av alle. Det flommende sol-lyset fremhever ytterligere alle problemene med strandpromenaden og med et hav forurenset med plastflasker og all slags søppel som skvalper opp og ned med brenningen. Og om kvelden så synes det stikk motsatte seg; mye av lampene som skal opplyse stranden er utbrent for lengst eller ødelagt av vandaler.

I nærheten av tidligere Hotel dos Reis Magos, er det riktignok klart vann, men med en ekkel kloakk lukt, pga manglende drenering og tyvkoplede private/offentlige toaletter med utslipp av kloakk direkte til havet. Riktignok så sees en CAERN-bil parkert i nærheten mens arbeidsfolk derifra forsøker å bøte på de verste skavankene så godt de kan. Tilstedeværelsen av hawkers (uteliggere, uønskede personer) på steder som var ment for parkering av biler er et annet prekært problem pga av disse personene i kombinasjon med manglende politi og sikkerhet. Og her forsøker man å selge alle typer av varer i konkuranse med de lovlige kiosk-eierene langs stranden og ødelegger markedet for dem. Her finner man leverandører av sukkerrør juice, brus, kokosnøtter. Ved bordene direkte på sanden  langs strendene så ser man selgere av alle typer produkter. Solbriller, bacon på spidd, vaktelegg, reker på en pinne og bakelser av tapioca etc. er de vanligste – men hygienen er totalt lik null NB!

Med flere selgere til kunder så er nå prisene de samme som praktiseres i barer langs med stranden. Øl til R$ 6.00, brus og kokos vann for $ 2.00. På lastebil-planet som står parkert et sted nære stranden og en bussholdeplass foran den gamle Saravá, koster fine cocos nøtter bare R $ 1.00.

By-stranden begynner å komme seg etter at tidevannet ødela store deler av strandpromenadene langs/ved hovedstaden pga et økende tidevanns-nivå og en sterkt økende vind som forårsaket digre bølger/dønninger som rev i filler mye av den fra før dårlige infrastrukturen. De badene og de få turistene virker ikke særlig intresserte i å beskytte seg for de farlige ultrafiolette strålende som ligger høyt over et advarende nivå og selgerene langs stranden brenner inne med store lagre av solkrem/olje – til kiosk-eierene og selgerenes store fortvilelse.

Med i har i lengre tid skreket om at myndighetene snart må våkne og redde stumpene av flere av strendene våre, men det er som å snakke med en sten sier innbyggerene, for de folkevalgte mangler den magiske tingen som kan få fart i sakene – nemlig PENGER!

Vi som sitter her på gjerdet vårt er ganske lei oss for alle de stygge skadene som vi ser har blitt gjort langs strendene våre og at lite/intet blir gjort for å bøte på dette – med unntak av Ponta Negra strandpromenaden, men der var føderale myndigheter nå inne i bildet med en redningsaksjon og med millioner av reals og litt var øremerket for de andre strendene også, men så alt alt alt for lite til at man kan få gjort noe vesentlig med problemet dessverre.

Heldigvis så står gjerdet langt fra stranden og bølger, tidevann og vind skal ikke få ødelagt dette – så vi lener oss derfor komfortabelt tilbake og forsøker å glemme de herpede strendene våre med bare et fåtall turister og nyter heller morgensolen – den kan ikke bli ødelagt ihvertfall – eller?

Snart åpnes frokost-kurven som idag kun er full av duggfrisk frukt for å «holde litt igjen» frem mot nyttårsaften, da den nok har en tendens til å preges av bøttevis med kalorier og en og annen promille!

Maceió-3

Ha en fin uke!