Arkiv

Vannsituasjonen i RN er nå kritisk!

Demningen Armando Ribeiro Gonçalves, som er den største demningen Rio Grande do Norte, ligger nå på det laveste  nivået siden sin konstruksjon i 1983. Etter tretti år med aktiviteter på baken, er dammen i dag helt nede på 34.81% av sin max kapasitet. Til tross for meteorologene har gode forventninger og håp for vinteren, så er man fremdeles redd for tilførselen av vann til alle dammene i RN og man frukter fremdeles for et vann-kollaps. Neste mandag så vil CAERN (vannselskapet) redegjøre for sine kriseplaner om situasjonen skulle kunne bli helt kritisk i RN i de regionene som er rammet.

Magnus NascimentoAtualmente, sier at i denne demningen som leverer vann til 34 kommuner akkumuleres det nå bare 835,400 millioner m³med vann, av 2,4 milliarder m³ vann-kapasitet reserve.

«Den er nå nede på det laveste nivået siden sin konstruksjon,» sier Jeanne d’Arc Medeiros, koordinator for ressurser innen vannforvaltning i sekretariatet for miljø og Hydro ressurser (Semarh).

Den ligger i Aswan, der leverer demningen vann til 34 kommuner med potiguar indianerne hver eneste dag og anlegget gir i tillegg direkte støtte til rio Piranhas-Açu, som er også ansvarlig for å opprettholde en bærekraftig vann-reserve midt i RN.I tillegg leverer den vann til mer enn 500 tusen innbyggere, dette 60 km lange reservoaret inneholder vanning for et område på 30 tusen hektar i nordøst-regionen av Brasil.

Før en nødssituasjon oppstår, har man allerede vedtatt noen tiltak i Natal. Ifølge koordinator, så ble utlevering av vannstrømmen/leveransene redusert ned til å opprettholde dagens tilførsel og kapasitet. I juni 2013 var flyten på 10 tusen liter per sekund og i samme måneden ble den endret til 7.5 tusen liter per sekund. Men på grunn av komplikasjoner i byens tilførsel av ordrereserven, har det vært nødvendig med en økning på infusjonshastigheten opp til 8,5 tusen l/s og bør nå regnes som det absolutt laveste nivået, før ytterligere tiltak er påkrevet.

«Vi håper spådommer for vinteren i år slår til, men hvis innstillingen blir likevel negativ, så blir vi nødt til å iverksette en vannrasjonering,» opplyser Jeanne d’Arc. Til tross for dette og alle problemene, så er ingen av slusene for demningene helt nedstengt og hun sier at de fortsatt fungerer både for konsum og vanning.

Vi som myser her mot morgensolen henslengt på gjerdet vårt, kan lkevel ikke fri oss fora tanken om at hvis det etterlengtede vinter-regnet uteblir i vinter, så vil RN etterhvert kunne få oppleve en type av unntakstilstand i visse regioner pga vannmangelen. Dette vil igjen føre med seg ytterligere problemer for bøndene og gjør enda flere fattig/konkurs – som om det ikke var ille nok fra før? Vi blir gjerne med på regndansen til Potiguar-indianerene hvis dette kan være til noen hjelp.

Den bugnende frokostkurven vår, kan også bli mindre og ikke ha så mye fin frukt å velge i, når bøndene ser avlingene tørke bort på de brune åkrene sine.

Men som min bestemor alltid sa; Ta aldri sorgene på forskudd – er det ikke mere do-papir på rullen – så er det ikke mere do-papir!

Ha en ukeslutt alle sammen.

135319