Arkiv

Handelsnæringen opplever allerede inntekter fra VM 2014.

Handelsfolk opplever profitt allerede nå fra VM 2014.

VM starter om seks måneder, men har allerede nå gitt profit til forretningsmenn, i Rio Grande do Norte. Nærheten til hendelsen gjør at flere potiguar indianerne nå går til banker hvor de låner mye penger til å kjøpe byggematerialer for  butikker, industrielt utstyr og landbruksrelaterte ting. Bare i Banco do Nordeste (BNB), så har lån til turistnæringen hoppet opp fra R $ 6,7 millioner i 2012, til R $ 80 millioner i 2013, altså en økning på mer enn 1000%. En god del av denne ressursen, sier bankene er blitt brukt til en renovering og bygging av nye hoteller, herberger, barer og restauranter i byen.

Jean Marie Alves i Grupo Sterbom, investerer R $ 8 millioner i sine enheter til produksjon av iskrem, fruktkjøtt og mineralvann å møte en økende etterspørsel.

Bra for fabrikker og bygninger til materiale for oppussing av butikker, f.eks. George Gosson som fikk låne R $ 5.2 millioner fra en gründer i staten til  hotelleieren George Gosson som ligger bare et stenkast fra nye Arena das Dunas stadion, klar for  til World Cup innsats. I dag har allerede til nå over 250 medlemmer deltatt i et sammarbeidsprosjekt og 250 ansatte igang med å fullføre prosjektet og som sammarbeider med en investerende entreprenør R 35 millioner reals. Femten prosent av dette totalt, blir i gjennomsnitt brukt på byggematerialer.

Mange nye pizzeriaer og små restauranter er også ventet til å se dagens lys i nærmeste fremtid, for å være klare på banene når hopen av turister innvaderer Natal.

 

Bonden José Damásio Parry, 39 som for eksempel tok et lån på R $ 120,000 lån i banken og sikret sin vanning og drift av kokosplantasjen hvor han har nyplantet 600 kokospalmer. Problemer med installasjon av utstyr og mangel på vann i regionen, har forstyrret hans planer til å kunne være i stand til å selge kokos vann for utenlandske turister under turneringen.

Men, turismen er industrien som likevel får størst utbytte av mulighetene til kunne få nye lån pga VM 2014 og mesteparten av finansieringen er tildelt hotellkjedene i Natal.

Antony’s melke industrien har også  investert for to år siden for å dra nytte av markedets økning under World Cup, med en økende etterspørsel og salg til utenlandske fans. Antony søkte om R $ 8 millionert til fabrikkene for iskrem, saftis, fruktkjøtt og mineralvann. En del av pengene, sier han, kommer inndirekte til  å gi økt omsetning  til fabrikker for pappesker og plastbeholdere.  «Vårt forbruk av pappesker og emballasjen skal nok øke med mellom 30% og 40%. Med utvidelsen av fabrikkene, vil produksjonen av iskrem stige med hele 75% og til 125% økning av saftis popsicles uten å nevne produksjon av fruktkjøtt og mineralvann, som vil stige med opptil  242% under VM, sier Anthony, eieren av Sterbom. Denne satsingen er fornuftig sier Antonio og forventer å erobre drøssevis med nye kunder under VM som forventes å åpne nye markeder.

Søk etter ny kreditt, ifølge banker, har ikke sluttet frem til nå. Forventningen er at låne volumet vil øke ytterligere i år og optimismen sprer seg nå innen handelsnæringen i Natal og RN. Men bankene holder kortene tett til brystet og vil ikke oppgi tall på sine forventninger til media. Mye av pengene går til renovering og fornyelse av en temmelig slitt privat infrastruktur i byen – noe som skulle blitt gjort for lenge siden.

Vi her på vårt gjerde ute i det grønne, kan ikke gjøre annet enn å ønske dem lykke til, til tross for at vi gjennom de siste 10 årene har bivånet ørten ny-åpninger av småbedrifter rundt om i byen og mange av disse har vært investert på et feil grunnlag og som  ganske snart fikk et «stengt» skilt på døra og mye pga manglende markedsundersøkelser i forkant. Likevel er det fint å spore all den økende optimismen rundt omkring, for Natal trenger mange positive triggere nå og da særlig etter at så mange «gringos» pakket sammen og forsvant?

Ha en alldeles trivelig uke derute!

mvh

135449