Arkiv

Meteorologene frykter at vi går inn i en ny tørkeperiode?

Meteorologene innrømmer fare for en ny tørke-periode!

Meteorologer i nordøst er mindre optimistisk med hensyn til området av en halvtørr ørken i RN området. Prediksjons-tiden for dette området, løper fra februar og frem til mai 2014.  På slutten av et møte holdt i går i Fortaleza, peker prognosen mot følgende betingelse: over gjennomsnittlig 25% med regn rundt midten og rundt 35% – 40% under gjennomsnittet i resten av perioden. Tallene ble annonsert i går av stiftelsen Cearense for meteorologi og vannressurser (Funceme), under avsluttningen av den 16de  Internationale Workshop klima vurderingen for den nordøstlige halvtørre regionen av Brasil. Dermed kan prognosen som er gitt  tidligere om mere tørke, muligens måtte bli forlenget inn i 2014.

Magnus Nascimento talsmann for dammen Barragem Armando Ribeiro, det største vann-reservoaret Rio Grande do Norte, har ferdig en ny vann tilførsels ledninge først mot slutten av dette året.

For å nå prognosen, sier meteorologer i den NordØstlige statene, samt eksperter fra National Institute of meteorologi (INMET), Center for vær og klima studier (CPTEC), analyse departementet for vitenskap, teknologi og innovasjon (MCTI) og institutter i USA (IRI) og Storbritannia, (britiske Met Office) at de termodynamisk utviklings-prognosene gjeldende for Stillehavet og Atlanterhavet og ventede atmosfæriske forholdene og prognoser av globale atmosfæriske modellertidligere, vil ligge til grunn for  vurdering av regntiden i de neste månedene.

 

Gilmar Bistrot, meteorolog ved EMPARN som var tilstede på møtet, sa i går at for RN er sannsynligheten pekende mot en  normal nedbør på mellom 200 mm til 300 mm i desentraliserte regioner i staten. «Prognosen er ikke helt klar ennå og man må samle inn mere data til vurdering først, «forklarer han.

Til tross for at prognosen er «litt optimistisk» i forhold til de to foregående årene, 2012 og 2013, med hensynet til volumet av nedbør «så kan dette fremdeles ikke løse problemet med å hente inn vann – reservoarene i RN staten». For jordbruk, sier prognosen nok regn, men «vil ikke være tilstrekkelig til å bygge opp vann- kilder,» Bistrot.

Fordi spådommer omkring dagens situasjon av vannkilder og tilganger, bør likevel staten og regjeringen etablere en plan for å begrense bruken av vann, samt legge nye planer for å opprette kraftigere vann-resurser over hele staten og muligheter til å fordele disse på kryss og tvers i RN.

De viktigste reservoarene til RNS, gir en alvorlig grunn til bekymring. I Pau dos Ferros, Secretaria do Meio Ambiente og  dos Recursos Hídricos registrerer man nå at volumet er nede på 11.24% av kapasiteten. Itans demningen, som ligger i Caicó, er volumet også 11.2%. Demningen Armando Ribeiro, som er ingeniør ved den største demningen i Rio Grande do Norte, sier at man nå ser det verste nivået siden byggingen i 1983, bare 34.28% av kapasiteten. Nesten alle reservoarene er inne i den onde sirkelen og dette medfører at omrkring 14 byer omtrent er helt uten vann for tiden og må sette sin lit til tankbilene med vann.

Forrige uke, begynte Caern et rasjonerings program i byene som får vann levert av rørledningen Arnobius Abreu, som serverer kommunene Paraú, Triunfo Potiguar, Campo Grande, Janduís og Messias Targino. Innbyggerne i disse byene har nå vann i sine kraner bare annenhver dag nå.

Rørledningen samler vann fra demningen Armando Ribeiro, som nevnt er det største reservoaret av RN, med 2,4 milliarder kubikkmeter. I den siste målingen så hadde nivået falt ned til usle 34% av sin kapasitet, et tilstrekkelig volum til å kunne sikre forsyninger bare frem til slutten av året.

I det flotte solskinnet her på gjerdet vårt hvor vi trives så inderlig godt, skal vi ikke nekte for at det stikker litt i hjerterota når vi ser bilder og leser om bønder/familier som har mistet alt de eier og har pga denne tørken. Fra å være godt sikret med mat fra åkrene sine og fra kvegflokkene som sin bank med kapital. Sitter de nå tilbake med et uttørket område uten dyr, uten grønnsaker, korn, frukt, nøtter og fisk. (fra innsjøene) Uten vann så stopper livet – det er dessverre et ufravikelig faktum og selv om regnet skulle komme tilbake med full styrke, så tar det mange år å rette opp alle skadene som tørken har forårsaket – slik er det bare.

Men oppe i frokost-kurven er det masser av god frukt etc. som kanskje ikke engang har utgangspunkt i Brasil, men kommer fra Chile,Argentina,Colombi a etc., men det er jo til liten hjelp med vår fokostkurv for utsultede bønder? Hjemme i leiligheten så står det alltid 3 stk 25.litere med kildevann under kjøkken benken + en oppe på vannkjøleren og kjøleboksen er alltid stapp full av brus,øl og vann i alle variasjoner – jo,vi er litt bortskjemte og privilegerte  og der var stikket i hjerterota igjen gitt!

Ha en fortsatt god og trivelig dag.

 

 

135951