Arkiv

Dyrt å kjøpe ting på stranda.

Høysesongen gir tilsvarende priser på stranden.

 

En solskinnsdag, sommer klima, skoleferie, turistby. Alle aspekter peker mot moro på strendene hos Potiguar indianere. Omsorg er viktig og dette gjelder ikke bare for huden din, for de som ønsker å nyte solen og sjøen i Natal, må også være forberedt på såkalte «Strand-priser» og smøre inn lommeboken din med en beskyttende krem mot ublu priser, hvis du ferdes i strandsonen. Her er det helt urimelige priser som gjelder og da særlig om morsmålet ditt røper at du er en «gringo» – for alle her nede vet jo at gringos er millionærer – alle som en?

Changiz Alexandre  som har arbeidsplassen sin her langs stranden på de urbane strendene i Natal, innrømmer: at prisen på produktene øker opp til 100 prosent når sommersesongen har begynt.

Fernando og Jeanne f.eks. besluttet å ta hans to sønner, Clarisse og Eduardo, til  Ponta Negra-stranden en tidlig morgen nå midt i sommersesongen. Allerede ved ankomsten åpenbarte det første problemetseg; Hvor skal man parkere her? Det ene forbud-skiltet etter det andre på rekke og rad. Gratis parkeringsplasser her er like skjeldne som jomfruer på et horehus. Den første kostnaden ble derfor R $ 5.00 på en privat parkeringsplass.

Når bilen så er parkert, så jakter familien  etter et sted i skyggen, i sanden. Alternativet blir nesten utelukkende, å leie en strand-pakke; med  et bord, stol og paraply. Å betale; R 10 reals takk.

Etter et bad, salt-vannet og bruningen fra solen, så melder tørsten seg;  For Faderen Fernando vil ha en øl til R $ 6 (600 ml). Jeanne, vil ha en kokos vann, R $ 3. Og for barna, to bokser med brus; R $ 3.50 hver. Og, selvfølgelig, en forrett som et akkompagnement. Den typiske stekte fisken på spisestedet; Red Snapper, av middel størrelse med, med salat og kassava, R $ 40. Til slutt, et souvenir til å ta med hjem. Innkjøpes en sarong med Natal-motiv, til sammen har familien da brukt totalt R $ 111,00 siden de kom på morgenen.

Disse hendelsene er fiktive, men kunne godt vært en sann historie for noen turister. Turister og natalensere som klager over prisene, vil  bli vant til dyre priser/produkter når du nærmer deg sommer sesongen-januar, februar og mars, på de urbane strendene i Natal området. Selve den fiktive historien er ikke unik for Ponta Negra, for på andre strender opplever man samme tendensen med dobling av prisene i høysesongen.

Mange av turistene som ankommer Natal, er vant med at det er stive priser i sommersesongen og forberedt på å bli loppet for penger og de av dem som har vært her utenom sesongen, sier det er som å komme til et helt annet sted når det gjelder prisene i hele området, som da ligger omtrent nede på det halve.

Vi som er «gringos» og slanger oss her på gjerdet vårt midt i morgensolen, kjenner så alt for godt til disse tingene som media forteller om; Alt er så mye dyrere i de urbane strandområdene i sommersesongen – dessverre. Men, selvfølgelig om du handler på supermarkedene så ligger prisene på samme nivå, sommer som vinter. Så sånn sett er det ikke noe problem og det gjelder også å kjøpe så lite som mulig nede på stranden og heller ta med seg ting & tang hjemmefra og det er egentlig lokalbefolkningen ganske så flinke til – til strandselgerenes store irritasjon LOL.

Frokost-kurven på en søndag inneholder som regel litt ekstra av snadder, men det er ikke noen regel. Mange ganger er det samme innholdet som ellers i uken – også på søndager.

Ha en fortsatt god søndag alle sammen!

136250