Arkiv

Utleie-prisene går amokk under fotball VM i Natal.

Utleieprisene under fotball VM er helt oppe i  R $ 60 tusen i Natal.

Har du noen gang tenkt på flytte ut fra hjemmet ditt og leie ut din eiendom under fotball VM? Professor Tomas Santos, 34 år tenker på å gjøre dette nå. Studenten vil leie ut  stedet hvor han bor, 15 minutters kjøring fra Arena das Dunas, for R $ 70 eller 80 reals dagen og ta nytten av en  slik en ekstra inntekt. Hvis du kan leie ut under hele VM, så kan han sitte igjen med R $ 2.100 ved utgangen av VM.  Donaldson er ikke den eneste som ser mulighetene til å leie ut sin bolig under VM 2014, men mange er inne på samme tanken for å tjene seg litt ekstra penger som kan komme godt med i den beinharde hverdagen i Natal.

I Natal er det registrert minst 216 bygninger tilgjengelig for leie under VM, ifølge en undersøkelse utarbeidet av departementet for turisme (MTUR). Dette er fjerde høystbydende antallet blant 12 VM vertsbyene. Rett rundt arena das Dunas, har media oppdaget hele åtte hus for leasing. Et tall som, ifølge Ana Julia Ghirello, administrerende direktør og direktør for selskapet  Bom Negócio.com, et nasjonale nettsted for kjøp/leie og salg, bør kunne stige enda mer i de kommende ukene.

Ana Julia anslår at tilbudet vil øke med minst 15% per måned frem til fotball VM. I de siste tre månedene føre VM, bør antall annonser mer enn fordoble seg og forventes å stige fra ca. 200 per dag på landsbasis til rundt til 500  på dette webområdet. «Selvfølgelig så har dette med flere ting å gjøre om sommeren med karneval rundt om i Brasil, men vi har allerede nå merket en markant oppgang av interessen rundt fotball VM som ikke starter før i juni. Forventningen kan nemlig ikke bli bedre enn dette, fordi mange fans vil bo noen dager i byen for å ta ut litt ekstra sommerferie, litt ekstra festing og strandliv, som blir en særdeles intressant kombinasjon i Natal som har sommer årent rundt – så nære ekvator. Også avisen Tribuna do Norte har også allerede merket en økende annonsering som gjelder både tilbud og ønsker vedrørende innkvartering under fotball VM.

Ifølge Binny Baloch, President i Regional Council of Realtors i Rio Grande do Norte (CRECI), søker man etter eiendommer til leie under VM, noe som øker temparaturen i markedet for eiendomsmegling i hovedstaden. «Mange mennesker leter allerede etter brukbare eiendoms tilbud til leie under VM. Dette gjelder ikke bare brasilianere, men interessen fra utlandet stiger også markant nå for tiden. Dette melder media som har snakket med forretningsmenn og meglere og det er stadig økende etter hva vi har hørt, sier man.

Det er tilbud av alle slag i byen Natal nå, sier Ana Julia Ghirello. Man har allerede registrert krangel om leiligheter for tre personer og oppover, f.eks. gjeldende leiligheter som det blir annonsert om av en offentlig tjenestemann Paul Johnson Guimarães Guedes, 41, som tilbyr leilighet med kapasitet til å være vert for opptil 10 personer , en 5-minutters kjøretur fra Arena das Dunas, eller 10 minutter til fots. Full krangel og bud-runder om husværet er registrert! Daglig får han bud på R $ 1.000 som kommer, men Paulus sier han er villige til å forhandle videre, før han bestemmer seg. Eiendommen er nylig renovert og er til daglig husvære for ham og hans kone. Innredet med kabel-TV og wi fi Internett. Hvis man er heldig så kan du avslutte sesongen, om du er villig til å flytte ut, med å sitte tilbake med R $ 30.000 ekstra på kontoen din i banken, smiler han.  Han legger til at han har hørt om tilfeller om enda dyrere hus som ligger enda nærmere arenaen, som har registrert/signert avtaler på hele R $ 60.000,» noterer han.

I Ponta Negra, ser man for eksempel tilbud om hus-utleie fra R $ 1.000 opp til R $ 1800 i leie av et hus pr.dag eller R $ 49.500 for juni måned. Hver etasje i huset-som har to etasjer, har minst plass til 14 gjester daglig i måneden og går nå for R $ 117 per person/dag. Verdien kan være enda mindre, dersom hver etasje kan inneholde opptil 20 personer og eieren gir gradert rabatter for leietakere for hele lukkede sesonger.

«Dette er derfor billigere pris enn å bo på et mindre hotell/dag. Å leie en slik eiendom kan spare deg for mellom 50 – 80% av utgiftene ved å bo på et hotell – jeg gjorde det under forrige VM sier hun til media.

Å bo på et hotell i Ponta Negra og Via Costeira langs kystlinjen selges allerede i dagfor R $ 190 til $ 210, i gjennomsnitt, for et dobbeltrom. Men prisene er forventet å stige frem mot/under VM, innrømmer Habib Chalita, President i Brazilian Association of hotellbransjen i RN (ABIH/RN).

Vi som nyter en strålende sommersol her på gjerdet vårt, tror nok at det er lurt å tinge seg et kryp-inn tidlig om man skal overvære VM-kamper i Natal. Vi ser nok også at pris-leiet vil øke formidabelt fremover mot avspark – ikke minst i det private markedet, for her kan ikke myndighetene sette noen begrensinger med hensyn til avtalt pris i et slikt uregulert marked.

Men frokost kurven vår, vil nok ikke endre innholdet vesentlig pga fotball VM 2014 – men man kan jo aldri være helt sikker – for ingen vet hvor papegøyen flyr?

Ha en flott uke-slutt alle sammen. BrazilwavingflagCopa 2014