Arkiv

Giftige slanger i Natal-området?

Vi får fra tid til annen spørsmål om det er mange giftige slanger i Natal/RN og vi har tatt dette opp for lenge siden, men nå er det kanskje på tide å ta det opp på nytt pga nye lesere av «sladder»?

I følge våre brasse venner så finnes det bare en gifig slange i dette området og giftigheten er på nivå med vår egen hoggorm hjemme og i samme famile av slanger. Da RN/Natal blir betraktet som et halv-ørken område, er det flere typer av slanger som ikke trives her heldigvis. Inne i tunge jungelområder i f.eks. Amazonas finnes det mange flere giftige slanger.

Men tilbake til Natal-området med sin «hoggorm», så er slangen meget sky og holder seg langt unna mennesker som regel. Om dere ser en lang grønn slange (rask) så er dette bare en helt ufarlig tre-slange som ikke er giftig.

Det som dere heller burde ta i betraktning er edderkopper og skorpioner – begge deler finnes i Natal-området. Vi kan ta skorpioner først, de er aktive etter en regnbyge og du finner dem gjerne i fuktige grønt gress områder. Stikket er giftig men som regel aldri dødelig for voksne mennesker, men for små barn kan det være skummelt med et stikk NB!

Skorpioner elsker å gjemme seg inne i tørre hulrom f.eks. i garasjer, sko, støvler etc. så snu tingene opp ned og rist for sikkerhets skyld. Våre brassevenner har f.eks. erfart å se skorpioner inne i stua på kvelden om dører/vinduer står åpent. Et skorpion-stikk i foten kan bli utrolig smertefullt og foten hovner voldsomt opp (allergisk reaksjon) og det er lurt å tilkalle lege som kan gi deg motgift/kortison/adrenalin – hevelsen går bare langsomt ned og kan godt spolere en ferie. Men, skorpioner har aldri vært noe problem i Natal, hverken for fastboende eller turister. (skorpion-gift kan du få kjøpt på supermarkedet.)

Når det gjelder edderkopper, så er det nok lurt å ha en anti-edderkopp atityd, da det er mange typer – noen giftige og noen helt ufarlige. Hold avstand til disse smådyrene og som regel er de ufarlige. Men skulle du komme over en stor brun edderkopp med lange tynne ben (Stor brun brasiliansk vandre-edderkopp (5cm)) så hold dere på god avstand – denne går for å være en av verdens aller mest giftige edderkopper NB!

Men vi som sitter her på gjerdt vårt ute i det grønne og slikker morgensol hver formiddag, har aldri sett noen giftige slanger. (det nærmeste vi har hørt var fra en buss-sjåfør som hadde en bror som hadde sett en slik….he he).

Nå står frokost kurven for tur og oppe i der finnes det garantert ingen giftige udyr garantert – bare en og annen maur som har klart å lure seg oppi men slikt må man regne med her nede på tropene?

Brasiliansk vandre edderkopp                                                                              Brasiliansk vandre-edderkopp. (meget giftig)