Arkiv

Kollektiv trafikken i Natal suger.

Enten det er regn, eller sol, så venter man tålmodig på bussen som omtrent alltid er forsinket og når den endelig dukker opp så er den nesten alltid full, trangt og med liten plass. Hver dag så er brukere av kollektivtrafikken i Natal bare nødt til å leve med de ussle forholdene som råder på dette feltet, dessverre. Problemene er ikke av en ny dato, eller ukjent for den menige mannen i gata. Man håper hele tiden på at noen skal ta tak i problemet for å kunne finne en løsning og flere forslag er blitt foreslått av operatørene og selskaper er blitt studert av myndighetenes eksperter, uten at noen løsning ser ut til å være nær forestående?

Denne uken så skal avisen TRIBUNA do NORTE ledsage  daglige passasjerer og reisteruter som er viktige for  natalensere i hovedstaden, som et forsøk på å registrere de allerede kjente problemene med kollektiv transporten og å få problemene mer frem i lyset og opp på bordet. Notere seg de viktigste flaskehalser og hvor lang tid det tar i Natal får å nå frem til målet for reisen sin. En slik kartlegging kan i det minste sette fingeren på de aller trangeste flaskehalsene og de største problemene for folk å reise til og fra jobben sin.

Rapporten vil også sammenligne hvor lenge en borger tar for å reise fra Zorte(Zona Norte) områder, Sør og Vest områdene og til de travleste kommersielle distriktene, på østsiden av hovedstaden i rushtiden. Reisen skal kartlegges både gjennom buss-tur og med privat-bil transportvar, både frem og tilbake.

Å reise til og fra jobb kollektivt med busstransport, er noe som riktig sliter på nervene og livskvaliteten til borgerene i hovedstaden. Ventetid i stekende sol – plaskende regn – varmt og fuktig. Trangt om plassen på stappfulle busser, som kan gi assosiasjoner om det fjerne østen der man til tider sitter oppe på bussen/toget eller henger langs siden.

Prisen er ca. R 2.20 for en tur > ca. 5,90 Kr. og dette høres billig ut, men husk at en vanlig minstelønn her ligger på ca. 1.800 kr. i måneden – altså bare en tolvtedel (1/12) av en lavlønt i Norge som gir regnestykket en annen mening; 5,90 x 12 = 70,80 kr. sammenlignet med norske forhold så er det dyrt for en slik elendig service?

Nei vi er glade for at vi kan sitte her på gjerdet vårt og nyte en blek morgensol, mens vi venter på å åpne frokost-kurven vår – vi hadde bare ikke orket å holde på med disse buss-prøvelsene hver dag. De få gangene vi har vært nødt, har det vært en prøvelse uansett hvor og når man reiser, er nå vår mening om den saken!

Ha en koselig uke alle sammen!

133509