Arkiv

RN utsatt for nye Dengue-farer!

43 kommuner/byer i RN er i stor fare for å bli rammet av tropesykdommen dengue.

Varselet mot dengue blir på nytt aktivisert for dette året. Utenriksdepartementet v/folkehelsen (SESAP) har nå identifisert 43 kommuner i Rio Grande do Norte med stor risiko for forekomsten av en epidemi av sykdommen, nemlig en eksponentiell økning av tilfeller på kort tid. Mellom byene som er diagnostisert er; Natal, Parnamirim og Macaíba, i det metropolitiske området. I hovedstaden i RN så mobiliserer den kommunale sekretær for helse allerede fmed å  bygge opp en beredskapsplan for en eventuell epidemi.

Adriano Abreu i Natal, sier mengden av steder der man kan forvente positive dengue utbrudd er blitt høyere. Ledige land-stykker med oppsamlinger av vann, er rene føde-klinikkene for Aedes Aegypti i Natal. Denne myggen er smittebæreren i området som er utsatt.

Informasjonen er basert på kart over sikkerhetsproblemet utarbeidet av sekretariatet, som følger kriteriene for forekomst av sykdommen i de siste 10 årene, indeksen viser infestation (mengde bygninger med positive dengue utbrudd), eiendom som indeksen beskriver bør ikke å ha vært  besøkt og avspeiler også befolkningstettheten i  kommunen. «Kartet er et advarsel skilt, estimert hvordan viruset kan oppføre seg,» forklarer Stella Leal, epidemiologisk overvåking subkoordinator hos SESAP. På grunnlag av dokumentet, kan man definere sykdom-bekjempelses strategier, styrke handlinger/virkemidler  i områdene som er merket med  «høy» og «svært høy» risiko.

Om man sender ut forutsigelser for  forekomsten av epidemien i byen, vil Legemiddelindustrien bli innkallt i Natal den6-7 feb., kommende torsdag og fredag, henholdsvis for å  gjøre dannelsen av beredskapsplanen, ifølge Alexandre Tavares, koordinator for lunge/hud sykdommer i hovedstaden. «Vi vil først opparbeide en plan for så å sette igang med arbeidet, basert på nivået av epedemien «, sier Tavares.

Blant sannsynlig handlinger som borgerene kan registrere, er at man kan få besøk av helsepersonell i ferd med å besprøyte visse utsatte områder på eiendommen din med kjemikalier, for å ta livet av voksne insekter som er potensielle egge-leggere og for å drepe larver som lever/utvikler seg i små og store vann-ansamlinger.

 

«I takt med økende fokus på sykdommen, så virker ikke aksjonen uten en sosial mobilisering. Befolkningen har fått informasjon, men endrer likevel ikke atferd, men trekker bare på skuldrene «sier Tavares,  som understreker viktigheten i å tømme ut alle vannrester man kommer over, være seg bokser,flasker,kar eller gamle bildekk etc. Alle monner drar til å hindre en epedemi.

For RN handlinger/asksjoner er det planlagt med en overvåking av sykdommen, med ukentlige rapporter av pasienter med mistenksomme diagnoser og positiv bekreftelse av Dengue, overvåking av tilstedeværelsen av mosquito innenfor bransjen av eiendomsmegling, helse opplæring, teknisk oppfølging og distribusjon av larvicidal (sprøytemiddler) til alle kommunene.

«Bil-røykeren» kreves nå satt inn av SESAP i kommuner der man anser at tilstanden for en kommende epidemi er stor pga store mengder med rapportert mosquitos (mygg). I dette tilfellet vil man benytte et UBV system (Ultra lav volum) til å drepe den voksne myggen Aedes Aegypti.  Denne «røyke-bilen» er det nok mange som har sett – særlig før i tiden – når den kjører rundt på kvelds/nattetid og sprøyter ut kjemikaliene som en «røyk» til begge sider og opp i trær langs ruten sin?

Her på gjerdet vårt en varm morgensol, så er det ikke mange mygg å se, da denne myggen stort sett er mest aktiv på ettermiddagen og kvelden – gjerne på steder der det er lite vind. (den hater vind) Men uansett så må man smøre seg med mygg-midler (myggen kan også finnes innendørs så> spray – pisst-pisst!) når man er ute, særlig om kvelden. Dengue er en sykdom du bare ikke vil ha   og skulle du ha fått sykdommen, så bør du ikke reise ned til Dengue-områder noe mere( bye bye Natal) , da 2-gangs smitte vil medføre et mye sterkere/verre sykdomsforløp pga en voldsom allergisk reaksjon mot viruset i kroppen din og som i verste fall kan medføre død. NB!

Men nå skal vi til å åpne frokost-kurven her og nyte vår medbrakte morgen mat. Men vi har alltid med oss mygg-midler her ute i det grønne.

Ha en trivelig uke alle sammen.

136741

 

fumaceura

Røyeke-bilen i full sving. (lukter phyton)