Arkiv

Ponta Negra merket med gult!

Neida, stranden er ikke merket med advarsel, bare at Moder Natur har satt sitt merke der.

Det ellers så  blå havet ved Ponta Negra-stranden har fått besøk av store gul-aktige flekker i vannet i det siste. De som besøker denne stranden kann ikke unnvære å legge merke til en stor mørk flekk i bølgene ute på på havet. Avisen Tribuna do Norte var i går ettermiddag nede en tur til stranden og samlet vannprøver for analyse i BioScience sentrum av Universidade Federal Rio Grande do Norte. (universitetet UFRN) Resultatet viste at det er ingen grunn til uro, da fenomenet skyldes et av naturens luner og er helt ufarlig for mennesker.

Magnus Nascimento opplyser at et stort overskudd av nitrogen og fosfor ivannet, får en alge til å blomstre pga en stor trivsel. Denne «maten» setter mange mikro-alger stor pris på og noen blir så happy at de slår ut i full blomst. (gul)

Denne store flekken har nok sitt utgangspunkt i tilførselen av organisk materiale som f.eks. fra kloakk.

«Av prøvetaking at vi har presentert for dem ved UFRN, finnes en rekke med mikro-alger og for noen er antallet langt over det normale, forklarer Guilherme Fugêncio, professor ved Institutt for Oceanography hos UFRN. «Vi trenger en enda mere fokusert prøvetaking og muligens et besøk til området, men for denne analysen som avisen kom med, forteller oss altså at den har sitt utspring i lokale forhold rundt Natal.

Han legger til at det er en naturlig forekomst for disse typer mikroalger her i området, men akkurat nå er det noen som er i overkant, sier han. «Disse høy blomstringene som her vises, kan likevel brukes som en indikasjon på at forurensingen her i området øker.

Det ble funnet i cyanobakterier, fureflagellater og diatonáceas i analysen, som alle er fitoplânctos. Fitoplanctos, er noe som også kalles for  mikroorganismer og som bor naturlig «flytende» i vannet i havet.

Alger og plankton er den største ansvarlig for tilstedeværelsen av alt oppløst oksygen i hav-vannet, sentralt i livet til de fleste akvatiske vesener der og blir konsumert i åndedrett av planter og dyr. Dyrelivet i det marine miljøet blir ikke skadet, tvert imot, planteplanktonet er viktig som mat for fisk, reker, blant andre.

I desember i fjor oppstod et lignende fenomen i Rio de Janeiro, i utkanten av Copacabana. Statens Environmental Institutt (INEA) avklarte da at fenomenet var av blomstring av algen Tetraselmis SP. arter, med en prosess som frigjør giftstoffer, og derfor ikke er helt uten risiko for de badende og er antagelig nært knyttet til den sterke varmen og av mye næringsstoffer langs kysten av staten.

For badende på Ponta Negra, en lettelse: i denne flekken så finnes det ingen helserisiko. «Men kan være morsom å betrakte når naturen troller med mikro organismer i stor skala. Folk badet og koste seg uten noen engstelse for den store flekken og noen sjekket i media for å se om der fantes advarsler knyttet til flekken. Helst voksne medbringende barn – var litt skeptiske til flekken, la vi merke til. Men fiskeren i området var glade for all «fiskematen» som gjerne kom tilbake som et fenomen hvert år og ga rikere fiskefangster pga dette!

Her på gjerdet så er det nok endel alger og sopp å se, men disse stiller i en helt annen klasse enn disse på Ponta Negra og er dog like ufarlige for mennesker og trives akkurat like godt i solskinnet på morgenen, slik som oss.

Men nå er det en frokost-kurv som skal åpnes her idag og vistnok med innslag av både kald kalkun og kylling, i tillegg til en masse frukt og is-kald drikke – nam nam!

En fortsatt herlig uke – ønskes til dere alle!

136781