Arkiv

Med den nye broen som tak.

Familier lever under broens pillarer.

Han sitter sitter på en provisorisk benk laget av steiner, kledd i slitte jeans shorts, mannen som avisen Tribuna do Norte fant under Newton Navarro broen  i går ettermiddag, José Avelino Bernardo Filho, 61 år, som forsøkte å få tiden til å gå mens de håpet på et bedre sted å kunne bo. Men i mellomtiden så går ikke tingene Josè sin vei. Her på stedet som kalles for det grønne området» under brua, Newton Navarrro  i området ved Redinha stranden, bak bussterminalen til selskapet Guanabara. «Huset» deres er i mur og tre år gammelt og med tre-tak og under der bor 6 personer. Egentlig bor han ulovlig her, som så mange andre, men skulle gjerne forlate dette gudsforlatte stedet om det var mulig. Drømmen er et ordenlig hus nære havet sier Josè.  Hvis vi blir kastet ut herfra, så har vi ingen stede å gjøre av oss, sier han til reporteren. Kanskje vi da må ta et stykke presenning og bruke broen som tak, sier han humoristisk ment. De inntektene som de klarer å skape sammen bkommer fra litt fiske og innsamling av div. salgbart søppel som papir og aluminiumsbokser etc.

Dette er situasjonen for mer enn 20 personer som fortsatt bor i provisoriske i ulovlige boliger satt sammen av byggemateriale som de fant under byggingen av broen i den nordlige enden av konstruksjonen. «Husene er så trekkfulle og u-komplette at man ser tvers igjennom dem fra visse vinkler. Denne lille lokale favelaen har vært oppe til debatt i by-styret flere ganger men ingen løsninger er foreløpig i sikte. Og dette er bare ett lite område av mang slike favelaer rundt omkring i Natal, der bor dem som har enda mindre enn ingenting her i livet – men det er likevel ikke vanskelig å få frem et smil hos dem – sier reporteren fra avisen.

Ulovlig byggede skrot-hus har vært en plage i Natal i mange år tilbake og er såvisst ikke noe nytt fenomen. Mange har uforskyldt falt mellom to stoler her i livet og om man skulle legge skylden på noen for det; så måtte det være > Arbeidsløsheten > alkoholen > narkotika >  kriminaliteten – bar for å nevne noen årsaker. Sosialhjelpen i Brasil ligner ikke engang på forholdene hjemme i Skandinavia – ikke rart at de som er rammet, ser på de nordiske landene som paradiset?
Nå skal landområdet som denne favelaen ligger på, snart tas i bruk av myndighetene til bygging av offentlige nybygg og usikkerheten brer seg nok engang for de som har kalt dette for sitt «hjem» de siste årene med fattigdommens klør helt inn til ryggmargen – men de smiler ofte for det – mer enn vi gjør!

Her i solskinnet/skyggen på gjerdet vårt så skal vi ærlig innrømme at det mye sårt å lese om og å oppleve, når det gelder fattigdom i Natal. Men, på en måte så blir også vi «herdet» av slike negative ting som vi ser/opplever – på denne måten så har vi lært oss å sette så umåtelig mye større pris på våre levekår hjemme i Skandinavia og sutrer mye mindre enn før.

Men nå er det frokost med duggfrisk frukt og annet snadder, med dertil kald drikke og vi forsøker iherdig å fortrenge bildene fra dem under broen, der de smiler til oss!

Ha en fortsatt fin dag!

136842

——————————————>                             Villa-veien under broen!