Arkiv

Antallet byer uten vanntilførsel, bare øker i RN.

Antallet byer øker fra 12 til 21  med kollaps i vannforsyningene i RN.
Det går fra vondt til verre med vannet ute i provinsen i RN.

Antallet byer hos Potiguar indianere med kollaps i vannforsynings systemet, vokste fra 12 til 21 i de siste 30 dagene. Dataene er oppdatert av vann og avløp selskapet Rio Grande do Norte (CAERN) og viser at byer ikke lenger mottar vann som er egnet for konsum. Problemene er konsentrert i nordøst, vest og inne på høylandet i staten. Bare det hardt rammede området i Pau dos Ferros ,har man nå ni kommuner i denne situasjonen. I alt er 146 byer og 1000 bygde-indianersamfunn rammet av denne krisen på en eller annen måte, uten vann i springen eller i brønnen sin.

Tallene har blitt oppdatert av selskapet på det siste møtet til komiteen til å bekjempe tørke, som ble holdt sist mandag (10). Seks byer i den vestre regionen har blitt lagt til  i listen. I minst åtte av kommunene, til tross for innbyggere får vann, så er dette ikke lenger egnet for kosum og leveransene med tankbiler med konsum-vann  ansees for utilstrekkelige.

Sammenbruddet oppstår når konsesjonshaver av offentlig vann-tjenester ikke klarer å levere nok vann som avtalt, på grunn av mangel på vann i reservoaret hvor det er tatt ifra. Ifølge leder for den operative utvikling og kontroll av vann-tap i CAERN, Isaias Costa, så skjer sammenbruddet i to trinn, det første inntreffer når selskapet starter med å få problemer å levere vann til hele byen på samme tid, på grunn av mangel på vann. «Vi oppfordrer folk til å spare på vannet, men når det ikke hjalp så må vi ty til utkoblinger på visse dager og visse soner i byen. Men etter hvert må vi advare befolkningen mot å bruke vannet til konsum – kun til vask dusj etc. Dette er nå tilfellet i seks byer i vest, utover Jucurutu og Luis Garcia, der vannet nå har en høy grad av salinization.(salt-innhold) » Nå er vi kommet til et punkt hvor pumpene snart ikke lenger suger vann.» Dette med saltet er ikke bra» sier lederen av selskapet. Ifølge ham måles nivåene av salinization (saltinnhold) av vann nå daglig av Caern.

Sekretæren for Landbruk, Husdyr og Fiskeri (SAPE),  Tarcísio Bezerra, som ansatt av staten komiteen til å bekjempe tørken, hevdet at alle prosjekter som nå kjøres av staten/regjeringen som er i gang og blir nå trappet opp ytterligere til å bekjempe problemet.

Nødhjelpen med tankbiler som nå drives av den brasilianske hæren,  leverer nå vann 113 byer, mens Statens sivilforsvarsleirs program betjener andre 28 områder. «Det er ca 300 tusen mennesker i alt som er i ferd med å bli å bli hjulpet på denne måten,» legger han til. Men mangel på kontroll over kvaliteten på vannet, siden nesten ingen av disse kommunene har organer som kontrollerer transporten av drikkevannet. Den eneste kontrollen innen staten til nå, er gjort gjennom et vann kvalitet sertifikat, på stedet der vannet hentes. «Vi har føderale ressurser (R $ 5 millioner) til å kjøpe inn 113 000 filtre som leveres til befolkningen, fordi vi er bekymret for kvaliteten på vannet,» hevdet sekretæren.

Men deler av vann-rørledningene klarer ikke å  fungerer lenger, fordi reservoarene som skal mate dem har alt for lite vanninnhold. Sekretæren sier at dette er en situasjon som ikke er så lett å gjøre noe med.

Her i morgensolen på gjerdet vårt ute i det grønne, så smaker ikke vannet, brusen, juicen eller ølet fullt så godt som det gjorde tidligere, når man vet at tusenvis av mennesker, husdyr og ville dyr i store områder i RN tørster etter vann og speider ivrig etter de mørkeste skyene og mens rosenkransene danser mellom fingrene på de håpefulle.

Det er ikke lett å forstå en slik fustrasjon for oss nordboere, som er vant med å sløse med friskt kaldt vann over evne. Først når man har følt elendigheten helt inn på kroppen – bokstavelig talt, så går sannheten og realitetene opp for noen og enhver?

Ha en fortsatt fin uke alle sammen!

137126

137170