Arkiv

Meteorologene krysser fingrene for RN.

Prognosen for nedbøren i vinter, ligger innenfor normalområdet for RN.

Bønder i staten kan være mindre bekymret for sine avlinger, etter at sjefen for meteorologi hos  selskapet  Pesquisa Agropecuária do Rio Grande do Norte  (EMPARN), Gilmar Bristot, igår (21) presenterte prognosen regn for neste kvartal i RN bortsett fra kysten. Forventningen er at nedbøren vil ligge mellom normal og under det normale for dette området (semiàrido), dvs mellom de 301 og 401 mm og  i noen regioner opp til 230 til 600 mm fra mars til mai måned 2014.

Ifølge analysen, presentert på III møte om klima prediksjon og analyser for Nord-nordøst i Brasil, så er sannsynligheten for normal nedbør på ca. 45%, i Rio Grande do Norte. Prognosen peker imidlertid også mot 30% for under normal og 25% for høyere enn normalt. Under presentasjon av analysen, minnet Gilmar  om viktigheten av denne Bristot prediksjonen, siden perioden omfatter en nøkkel-periode for regn i området som allerede er rammet av vannmangel. «Hvis det ikke regner som anslått i løpet av denne perioden [mellom månedene mars og mai] blir det tøft for resten av året,» sa han.

Værmelderen sier at anslaget vurderer flere ting, blant annet temperaturen på havvannet langs kysten.. «Temperaturene i Atlanterhavet og Stillehavet er ansvarlige for opphavet til skiftene av Intertropical konvergens sone [ITCZ] i nordøst,» sa han. ITCZ er ansett som en av de viktigste meteorologiske systemene som opererer i tropene og er påvirket av vindretninger, havets overflate temperatur og atmosfærens tilstand i regionen nær Ekvator. Men Bristot minnet også om tidligere plutselige endringer fra en lunefull natur og klima som fort kan utvikle seg ugunstig i forhold til prognosene.

Tilstede på møtet var også  guvernør Rosalba Ciarlini, som  minnet om de store problemene i de større byene i staten, som Pau dos Ferros og Caicó, Currais Novos, med vannmagasiner magasiner som allerede lenge er i en kritisk tilstand. I denne regionen semiarido, (halvtørr ørken) ser man nå reservoarer med rundt 25% og 30% av maksimal kapasitet, mens det normale hadde vært 90-100%. Men langs kyststripen som tilhører et kyst-miljø er vannsituasjonen noe bedre pga det store antallet dyp-brønner som ble etablert i Natal-området ved hjelp fra UNESCO for mange ti-år tilbake. Men, dette vannet er lite brukbart for bønder, da det inneholder mye mineraler og salter (særlig aluminium er problematisk, pga all Bauxitten i området.)

Men vi som sitter her på gjerdet vårt i Solskinnsbyen vår, som ble rangert av NASA til å inneha den reneste luften på hele det amerikanske kontinentet. Og vi kan for kuriositetens skyld nevne at den laveste temperaturen som er registrert i Natal er på 14,6 grader (18.aug 1965) og den høyeste 33,8 grader (9.mars 1970) – offisiellt. Det forteller jo også litt om årsakene til at det er så mange europeere med helseplager som reumatisme/gikt og lunge/allergi/astma problemer, har bosatt seg i denne byen de siste ti-årene og fått en vesentlig bedring av sin helse.

Vi kan likevel ikke bidra med noe annet enn å krysse fingre/tær for at prognosen blir oppflyllt (og vel så det) slik at det indre tørre området av RN kommer ut klørne til tørken som holder hele området i et jerngrep på tredje året. Vi føler med bøndene og deres familier som mange har mistet alt de eide – innklusive sin yrkesstolthet.

Mens vi åpner den bugnende helg-frokostkurven som erfaringsmessig inneholder mye ekstra snacks og god drikke, for om det er noe vi virkelig kan her på steingjerdet vårt – så er det å kose oss!

Ha en herlig ukeslutt alle sammen!

regn1