Arkiv

RN leder ann med størst økning av AIDS tilfeller.

Rio Grande do Norte er den brasilianske staten der antall antallet Aids-dødsfall har vokst mest i de siste ti årene. Mellom 2002 og 2012 viser Helsedepartementet (MS) for en fremgang på 176.9% i dødsfall blant personer med HIV-viruset. Dataene er en del av en undersøkelse utarbeidet av den latinamerikanske samfunnsvitenskapelige fakultet (FLACSO), som ennå ikke er utgitt, men innhentet av avisen Tribuna do Norte. Tallene peker på at i 2012, var antall nye tilfeller identifisert hos hver 12.6 av hver 100.000 innbyggere.

Koordinator for STD/Aids Statsprogrammet av sekretariatet for Statens Folkehelsen (SESAP), Sonia Cristina Lins, at det er bare en faktor som forklarer den overveldende utviklingen av sykdommen i Brasil: Alt for sen diagnose. «Folk søker ikke veiledning og de ønsker heller ikke å ta testen som bekrefter tilstedeværelsen av viruset. Når de da oppdager at de er bærere av HIV viruset, så er det for sent. Jeg erkjenner at tallet er en urovekkende «evaluering, sier hun.

Også ifølge Sônia Lins oppstår oppdagelsen av sykdommen som oftest når pasienten søker en helse-stasjon pga andre helseproblemer. » Oppdagelsen av tilstanden oppstår f.eks.  på et sykehus eller en annen helseenhet som Gurgel Walfredo når personen kommer med  med symptomer som er felles også for andre sykdommer. Det er nå gjort det til en rutine sak med undersøkelse om pasienten også er bærer av HIV viruste i samme slengen. «I disse sent oppdagede tilfellene, er dessverre behandling ikke så effektiv,» la  Sonia Lins til.

Hvis man på den ene siden finner RN som anfører i rangeringen av økning av dødsfall forårsaket av sykdommer, er tallene for andre stater mere oppmuntrende data. I São Paulo, der var en reduksjon i 32,3% av dødsfall som skyldes AIDS.  Sonia sier at hva som skiller oss i delstaten RN fra São Paulo, er ikke mer helsetjenester, forebyggende kampanjer eller distribusjon av medisiner. «Dette har vi også og vi har både legemidler og kjører pedagogiske kampanjer. Det som mangler i RN er; Manglende bevissthet blant befolkningen. Problemet er å identifisere de skjulte HIV tilfellene blant alle de andre opportunistiske sykdommene  og sette fingeren på dem.

Varsler/Symptoner.

Studiet gjort av FLASCO, ved sosiolog Julio Jacobo Waiselfisz sine analyser, viser fortsatt at det er flere  nye meldinger relaterte sykdommen i år 2012. I dette tilfellet rettet mot overførsel av HIV-smitte og samme år, svarte denne gruppen positivt med 67,5% av tilfellene. Flest var kvinner med 58,2%. Høyest forekomst av smitten sees i gruppen i  størrelsesorden 30 til 49 år, inkludert heterofile og homofile. Rio Grande do Norte, med sine 12.6 nye tilfeller identifisert per 100000 innbyggere, opptar da 24 plassen i rangeringen. Det nasjonale medisinske nivå er 20.2. Med sine 41,4 leder Rio Grande Sul, Brasil statistikken. Fortsatt er det ingen data fra i fjor.

Til tross for tallene advarte Sonia Cristina Lins at dataene ikke er helt pålitelig. Dette skyldes at pasienter ikke alltid avsløre sannheten når de blir intervjuet. «Vi har data som du kan alltid stole på, men når mange folk lyver om sine  homofile spørsmål, blir dataene usikre. Derfor påpeke statistikken en mest riktig ledelse for de heterofile. Men sier fremdeles at de homofile fortsatt utgjør gruppen med mest urovekkende tall, sier hun.

 

Fra 2000 til 2012, statistikk, ifølge Meldepliktig sykdommer rapporteringssystem (SINAN), er dødelighets informasjon (SIM) og logistisk kontrollsystem sine  medisiner (SICLOM), utgjør 3,594 tilfeller av AIDS hos voksne i RN. Disse tilfellene tilsvarte 67% for menn og 33% for kvinner, som viser gjennomsnittlig to tilfeller for menn, mot ett tilfelle for kvinner. (2 til 1)

Vi som soler oss i morgensolen her på steingjerdet vårt, har alltid hørt at Natala er Brasil sin «Homse-by» nr.1. Pga dette så er det på sin plass å advare mot uforsiktige sex-vaner – enten de er av den ene eller andre legningen. Det er viktig å beskytte seg og særlig når partneren er totalt ukjent for deg. (f.eks 1.night stand) For AIDS er garantert en sykdom du ikke vil ha og det er lett å beskytte seg med kondom etc. Sex-turismen til Natal har også sine mørke sider/skygger – nemlig!

Eller så åpenbarte en stor mørk «dings» i frokost-kurven idag, seg til å være en flott sjokolade-kake med glasur på toppen. Dette dro smilet rundt forbi ørene på alle her på gjerdet:

Håper dere får en fin torsdag, alle sammen!

 

biohazard