Arkiv

Seks timer med styrtregn igår!

 

 

Det ble vel mye vann igår.

I går (13), måtte Natal utherde mer enn seks sammenhengende timer med styrtregn. Kaos ble en leveregel for de som ble rammet i hovedstaden.  Scenen var den samme hele dagen: deler med intens flom som rammet både unge og gamle, ødelagte trafikklys laget kaos i trafikken, flytende biler, folk i kø på proppfulle bussholdeplasser og trafikk opphopninger på byens viktigste hovedveier.

I det siste frem til lunch igår, har sivilforsvaret registrert88 millimeter regn i Nord-Natal og ca. 68 mm i andre områder av byen, som blir registrert av åtte målere utplassert til å samle informasjonen i tilfelle behovet for en overvåking sentrum pga naturkatastrofe varsler (CEMADEN). Ifølge data fra forskning selskapet Rio Grande do Norte (EMPARN) så er den normale gjennomsnittlige nedbøren for måndeden mars i Natal, vanligvis 180 mm.

Ifølge meteorologi varsel fra av Emparn, må man i de neste fem dagene forvente ustabilitet i været pga assosiert  tilstedeværelse av sonen Intertropical Konvergens (ITCZ) som fremdeles dominerer værsituasjonen over staten, og før skyene forlater himmelen på nytt, må man forvente forekomst av regn i alle regioner, hovedsakelig i innlandet.

Natal`s sivilforsvar rapporterte om seks alvorlige  forekomster med flom i boliger. I de nye «innsjøene» var to hus helt totalt oversvømmet. «Vi forventet en ytterlignende mengde med regn og vi tar de nødvendige forholdsreglene for å sikre situasjonen,  sier Jeoás Santos, sivilforsvarets koordinator.

Brannvesenet gjorde registrering av 21 poeng for flom frem til slutten av dagen, fire falne trær og to kratere åpnet seg i Zona-Norte og Redinha samt i Candelaria, Sør sone. PåAvenida Capitão Mor-Gouveia, samtidig med dannelsen av den nye «dammen»,  måtte brannmenn bruke en båt til å evakuere en 97-år-gamle dame og hennes  60 år gamle datter fra sine hjem, som var blitt helt oversvømmet.

Tungt regner som rammet Natal, påvirker også påvirket flyreiser på samme måte som en liten fugl i hovedstaden i løpet av ettermiddagen. Ifølge Infraero så ble 10 landingene planlagt for ettermiddagen, me toble  forsinket.

Innlandet

Kraftig regnvær var også registrert i indre av Rio Grande do Norte. i byen av Carnaúba dos Dantas registrerte man 42 mm nedbør mellom 07:00 på onsdag (12) og 07:00 i går. Dette var det største volumet registrert blant de 75 byer som er overvåket av de selskapet Pesquisa Agropecuária Rio Grande do Norte  (EMPARN). Den største nedbøren skjedde i Serido-området og varierte fra 40mm og nedover til 19mm registrert. (14 stasjoner)

Regnet ble også registrert på ettermiddagen torsdag, 13, i Mossoró (RN sin nest største by)  forårsaket oversvømmelser på noen gater og veier i byen, som førte til at enkelte punkter fikk problemer og i enkelte deler av byen fikk trafikken periodevis store problemer.

 

Vi som sitter her på et noe vått gjerde med plastikk under rumpene, mens vi ivrig speider etter blå flekker der ovan, kan ikke si annet enn regnet har en tendens å komme i «klumper» her i hovedstaden og RN for den saks skyld – noe som alltid forårsaker en del tullball pga av dårlige avløp og dårlig infra struktur. Noen av husene som får problemer, er ofte de samme hver gang og er stort sett i en elendig forfatning fra før – bare så det er sagt!

Ellers så overrasker frokost-kurven oss her på «freddan» med en flott appelsin-kake med melis-glasur på toppen – nam.

Ha en flott ukeslutt alle sammen – hvor dere enn er!

139016