Arkiv

Mange nye kurs i forkant av VM !

Utnytter Natal mulighetene for billig utdannelse foran VM?

Utsatt ungdom med sikkerhetsproblemer akn få  motta faglig støtte og øke sine kvalifikasjoner gjennom Nasjonalt Program for teknisk utdanning og sysselsetting, PRONATEC/turisme. De kan velge mellom 35 kurs, som servitør, bar-keeper, kjøkken hjelp og housekeeping, blant andre.

Blant de begunstigede er 2,227 avgangselever ved prosjektet ViraVida, sosiale tjenester for industrien (SESI). Kursene tilbys også til familiene til disse unge. Pré-påmelding er nå åpen i de 12 vertskommunene for World Cup og kan gjøres frem til 24 mai.

PRONATEC/turisme tilbyr f.eks. 54 kurs til fagfolk som vil arbeide innenfor  turistnæringen, som taxisjåfører, reise agenter, sivile og militære politi, kommunale vakter og  i brannvesenet.

Andre 21 kurs er tilgjengelige for de som ennå ikke har kvalifisert seg, men ønsker å gå inn i turistmarkedet, spesielt med tilknytning til mega-arrangementer arrangert i Brasil.

Programmet omfatter kurs i språk som engelsk og spansk, i tillegg til brasiliansk tegnspråk (Libras), administrativ assistent, resepsjonister, hotel-maid, sjefs-resepsjonisten og organisering av arrangementer. PRONATEC/turisme er et samarbeid mellom departementet for turisme og departementet for utdanning.

Et grunnleggende spørsmål vil nå være følgende; Vil Natal sette seg inn i fordelene om hvordan man kan utnytte PRONATEC, som en av de 12 VM vertsbyene, ved å dra nytte av denne muligheten til å trene opp ungdom som kan utnytte den  såkalte «arven» i etterkant av når VM er over i hovedstaden i RN og man er tilbake til det samme gamle vanskelige arbeidsmarkedet? Eller vil myndighetene «sove i timen» som vanlig og gå glipp av slike formidable muligheter til å gripe fatt i et hjørne av ungdomskriminaliteten i RN pga all arbeidsløsheten og dårlig utdannelse og på denne måten få mange ungdommer inn igjen på rett spor?

Her i solskinnet på gjerdet vårt, så diskuteres det nå friskt om ikke myndighetene – nok engeng – vil satse på feil hest og trille videre i samme gamle feil spor. At mye av kriminaliteten skyldes mangel på arbeid og ikke minst narkotika problemer hos ungdom som forsøker å flykte fra håpløsheten via dette håpløse alternativet? Vi har for egen regning forsøkt å sponse brassevenner med engelsk-kurs av varighet > flere måneder til en kostnad av 700,- reals – uten at det hjalp det spøtt – vi kunne like gjerne ha kjøpt øl for pengene, for noe bedre i engelsk kunne ikke vi registrere at de hadde blitt i løpet av disse månedene. Så, nivået ved disse «profesjonelle kursene» i engelsk, er bare sykelig dårlig dessverre. Det er bare så fortvilende synd, for arbeidsmarkedet formelig skriker etter personer som virkelig kan snakke engelsk og som garantert ville heve interessen for Natal som et turistmål? Hvem vil reise til en by som omtrent ingen snakker engelsk i? (selv hos ledelsen på byens aller største supermarkeder, foretninger og restauranter har vi ikke fått noen i tale som kan engelsk! Vi gremmes.

Ellers å var ikke frokostkurven idag så overvettes spennende på en mandag, men vi registrer heldigvis at en av favoritt fruktene er på plass – nemlig Meixericas fra Uruguay!   (En sukkersøt type mandariner og smekkfulle av saft og særlig Uruguay er flinke med disse.)

Ha en fin ny uke alle sammen!

240px-Mandarin_Oranges_(Citrus_Reticulata)