Arkiv

CAERN taper 6.millioner i måneden pga vann-svindel.

Store tap for CAERN (vannverket)  pga svindlere.

Tapet av inntekter for vann og avløps selskapet Rio Grande do Norte (CAERN) pga svindel i forsynings systemet er på ca. 6 millioner reals per måned og representerer 15% av selskapets totale inntekter, som er anslått til R $ 40 millioner. Hver 100 kubikkmeter av vannstrømmen som blir produsert, så blir 20 kubikkmeter rett og slett  stjålet. Hvor foregår denne svindel til leveranser til boliger og rørledninger til industrien? Disse bedragerene, også kalt avvikere eller «cats», svindler CAERN ved hjelp av hovedsaklig tre typer manøver. Men de som taper grovt på hele svindelen, er dem som trofast betaler sine regninger i tide og som forventet.

CAERN identifiserte i fjor, ca. ti prosent svinn igjennom rørledningen Jerome Rosado, hvor det forsvinner 86,4 millioner liter vann pr. måned.

Totalt er det 136,592 i RNS i dag som får straffegebyr på forsent betalte regninger, eller total stopp av leveransene, ifølge data fra Caern. I RN staten, er 806.000 kunder registrert hos selskapet. Antall misligholdte leveranser tilsvarer 17.24% av de totalt antall koblinger som finnes i dag.

Av totalen misligholdte leveranser, så anslår CAERN at det er 30% som har en eller annen ulovlig tilkobling av vann. I tillegg så kommer et gjennomsnitt på  9.000 ulovlig tilkoblinger til eiendom som aldri har blitt registrert hos CAERN. Totalt er det dermed 50.000 «cats» (vanntyver) for vann i hele RN og som bruker gjennomsnittlig 750 millioner liter vann per måned. Dette er nok til å dekke et tre måneders normalforbruk til en by som Caicó eller Macau!

Ifølge José Dantas, kommersielle rådgiver for CAERN, er av disse 50 000 jukse-makere, ca. 30% ulovlige akvedukter innenfor landbruket og de resterende 70% er fra urbane områder. Tross prosenten til den landlige regionen er mindre, så er vann volumet stjålet per bolig omtrent den samme begge steder.

Større volumer blir stjålet i ulovlige rørledninger ute i systemet.

For eksempel oppdaget en inspeksjon utført i februar i år, av de regionale myndigheter hos CAERN, tyveri av vann fra midten av vest rørledningen, midt inne på eiendommen som ligger nær veien RN-233, nær byen Triunfo Potiguar. Et rør på 130 m lengde var koblet til rørledningen med det mål å levere gratis vann til beplanting og forbruk på eiendommen. Det anslås at et uregelmessig vanntap på 500.000 liter i måneden pga av dette vann-tyveriet og som også solgte vann videre til andre forbrukere på området.

TALL

I omlag 136,592 hjem er betalingsproblemer med betaling av vann regninger i Rio Grande do Norte og 30% av disse tyr derfor til vann-tyverier fra CAERN. Myndighetene sier at de vil øke straffene vesentlig for vann-tyverier, slik at det blir mere rettferdighet for dem som alltid betaler sine regninger til punkt og prikke. «Det skal bli dyrt å stjele vann» heretter!

Vi som sitter her i solskinnet på gjerdet vårt og nipper til vannflaskene våre, er ganske så irriterte på dem som stjeler vannet «vårt» og som forårsaker en mangel på vann i RN. Vi kjenner til flere som heller kjøper en ny bil hvert år, enn å betale vannregningen sin i tide! De må snart lære seg hva en fornuftig prioritering er?

Ellers så kan frokost-kurven idag bare by på det vanlige, men en stabel med nystekte vaffler og litt hjemmelaget norskt jordbærsyltetøy, setter litt elstra spiss på torsdagen her i det grønne.

139986                                                                       Vanndetektivene i aksjon.

vaffeler