Arkiv

Skatte-inntektene i RN har økt med 59%.

Inntektsøkning på 59% i RN, når det gjelder skatter.

Mengden av av skatter for potiguar indianerne , vokste med 59.45% de siste fem årene, viser undersøkelser vedrørende skattebetalinger til lokale, statlige, føderale og unions myndigheter. Dataene er fra den brasilianske Institute of skatteplanlegging (IBPT) og viser at bare i 2013, så betalte man i RN R $ 4,090 milliarder kroner i skatt. I år, fra januar til og med sist fredag, hadde beløpene som betales av skattytere i Potiguar indianerenes hjemland (RN), nådd opp til en innbetaling til ulike sfærer innenfor av makt-apparatet, allerede nådd et nivå på over  R $ 900 millioner.

For å bare gi en idé om hva man snakker om her,  kan man med disse IBPT pengene kjøpe f.eks. 33.000 tusen biler av de populære merkene. Eller 25.000 hjem på 40 m². Eller 11.000 ambulanser med fullt utstyr. Det ville være mulig å betale 1.300 tusen minimums års-lønninger, eller lønn til 66 tusen lærere i grunnskolen for et år. Eller ressurser nok til å bygge 3.100 helsesentre fullt utstyrt. Eller legge mer enn : 776 km med ny asfalt.

Men hvor går alle pengene? På begynnelsen av hver nye dag, stiger brasiliaeren opp ut av sengen og slår kranen for å få vann til å f.eks. vaske ansiktet og pusser tennene. Går til kjøkkenet og forberede en kopp kaffe (16%), uten å forglemme sukker (30%). Forlater huset, går i gang med dagens arbeid og fyller opp bilen med bensin og/eller (53%). Jobber på arbeidsstedet sitt – spiser lunsj (32%). Etter jobb, tar en øl (55%) treffer noen venner og spise noe mat/snacks (32%). Gå hjem og får seg litt søvn. «Vi er forfulgt av skatter hele denne tiden», sier administrerende direktør i IBPT, John Eloi Olenike.  Skatte-ørnen har klørne dypt ned i nakken på alle borgerene – mer eller mindre.

Cachaça > Nasjonaldrinken.

Cachaça er et produkt som topper listen over elementer med høyere beskatning, med hele 81.87%. Det betyr at når du kjøper en flaske cachaça R $ 20, må for eksempel forbrukeren betaler mer enn R $ 16 bare i skatt. Det samme skjer med andre drikker og sigaretter, under argumentet med at den høye skatten unnskyldes med at disse produktene vil være skadelig for helsen din.

Landets skattebelastning reduserer salg og konkurranse evnen til markedet.

Videospill

Også angitt i listen over de som er mest beskattet er video-spill-konsollene. Ifølge IBPT tilsvarer det her 72.58% av prisen på produktene, er avgifter og skatter. Dermed er det mulig å bekrefte at for en pris på R $ 4.000 så belastes forbrukeren under kjøpet en PlayStation 4 (PS4) i Brasil, med ca R $ 2.900 pga skatter.

Faktum er at ting som ikke blir produseres i Brasil, ofte blir belastet med en toll/importavgift på 50% eller mer. Dette for å beskytte egne bedrifter i Brasil. Dette ser man lett når man saumfarer butikkene > det er stor forskjell i pris på importerte varer og brasilproduserte varer.

Bensin

Men mest brukte produkter som bensin, leder også an i toppen når det gjelder høye skatter. For å kunne bruke bilen sin, så opplevde brassene de siste ukene en kraftig økning i prisen på bensin. Levert ved pumpen; R $ 3,069. Dette gis pga av et avgiftsnivå  53% som fokuserer på ette produktet. Så, når man har fyllt opp tanken med bensin for R 40 reals, så har man altså betalt over R 20 reals i skatter og avgifter. Dette veier veldig tungt i lommeboken til den jevne brasse, som formelig elsker å kjøre bil – hvis han har råd til bensin da?

Den vanlige innbyggeren i Potiguar (RN) opplyser at man kjenner klørne i nakken stramme seg til, pga alle utgifter, skatter som man er pålagt å betale.

Vi som sitter her på gjerdet vårt og myser mot søndagssolen – uten de helt store problemene pga skattetrykket – ser likevel helt tydelig hvordan våre brassevenner her sammen med oss, formelig sliter til å få endene til å møtes i sin økonomi………dag etter dag…….uke etter uke………år etter år!

Men frokostkurven kan alltid bøte på de verste sorgene – da særlig den på en søndag, som nesten alltid inneholder litt ekstra snadder for munnene våre? Idag er det jamen meg mange store ferske vann-bakkels som trygler om å få bli spist opp!

Ha en fortsatt fin søndag!

vannbakkels