Arkiv

Olje og gass produksjonen i RN synker.

Dette er dårlige økonomiske nyheter for RN.

Olje bassenget i Rio Grande do Norte sin produksjon i første kvartal 2014, er det lavest volumet for produksjonen av olje og gass de siste fire årene. Ifølge data offentliggjort i går av den nasjonale petroleum Agency (ANP), produserte staten 58,707 fat olje per dag (FAT/dag) i februar, et fall på 3.82% sammenlignet med samme periode i fjor, da daglige produksjonen nådde 61,045 fat. I januar, var den gjennomsnittlig på $ 57,188 fat per dag, laveste produksjons-tallet  siden desember 2010.

Rio Grande do Norte utgjør sammen med Ceará, Potiguar Bassenget: som består av 83 utnyttelses steder og er det femte største olje-reservatet til Petrobras. Alene, så er RN ansvarlig for 85% av produksjonen av dette bassenget. Men nedgangen av olje kjeden i Potiguar starte ikke i år, for helt siden 2010, så har Tank-Union bladet poengtert at  i Rio Grande do Norte (SINDPETRO/RN), har det vært en reduksjon på 5.000 arbeidsplasser i området og dette er noe som har hatt store økonomiske konsekvenser for området.

Oljevirksomheten mister styrke og avtar i flere byer.

Statens reduksjon i produksjonen som registreres i februar i år, gikk mot den høyest registrerte på nasjonalt nivå. Andre nyhetsbrev sirkulert denne uken ut til media av  Petrobras, forteller om at Brasil i februar produserte i gjennomsnitt ca. 1. mill fat pr. dag med olje og gass.

Potiguar bassenget sin ytelse, er ifølge representanter for Petrobras planlagt å minske med årene og Petrobras flytter stadig mere og mere av sitt fokus over på «Pre-salt» områdene maritimt i syd. Selskapet har gjort det klart at deres fokus er endret «, påpeker  generalsekretæren i Sindpetro, Márcio Dias.

Økonom og energi konsulenten, Jean Paul Prates,  påpeker  også at fallet registrert i de siste to årene skyldes en endring i profilen til Potiguar Bassenget. «Potiguar bassenget har til nå blitt utnyttet i nesten 30 år og det er ingen planer om leting etter nye kilder her lenger.. Statens produksjon avhenger ikke bare av Petrobras, men Statens investeringer og investering i nye bassenger «, påpekte lederen magasinet «Olje og gass».

I fjor, anmelde Petrobras ny-investering i sekundære utvinnings brønner i staten, ved hjelp av injeksjon av vann eller gass. Ifølge koordinator for Redepetro i RN Doryan Baloch, har selskapet allerede investert i en øket utvinningen av 300 brønner i Alto do RodriguesFazenda Belém, Ubarana e Campo do Amaro. «Bare i Alto gjøre Rodrigues produksjon økte fra 15 tusen fat per dag til 23 tusen fat per dag,» kunngjorde han. Teknologien kommer fra nordmennene oppe i Nordsjøen.

140487Vi som sitter her på gjerdet vårt og nyter «fræddas-sola» og legger lag på lag med Påskebrunfarge, er likevel meget engstelige for denne utviklingen, for inntektene fra olje&gass utvinningen i Potiguar bassenget er et av de aller viktigste inntektskildene til staten RN. Og, økonomien er jo ikke så mye å skryte av på det nåværende nivået pr. idag – så fallenede inntekter – nei, det lyder ikke noe bra for RN økonomien dessverre.

Mens «fræddas-frokost-kurven»  så meget spennende ut idag – det var bare så vidt at lokket gikk på og når vi åpnet kurven så åpenbarte det seg en gedigen kransekake . (med Caju-nøtter som råvare – ikke mandler for de koster jo kjetting i Brasil). Så nå som Påsken nærmer seg med stormskritt, så passer det jo elegant med en kransekakefest her på gjerdet?

Ha en trivelig ukeslutt – alle sammen!

kransekake