Arkiv

Dette er alvorlig!

Etter en del regn, er reservoarene fortsatt på krise-nivåer.

Mai måned går mot slutten og med det går det fremdeles mot krisen i innlandet av Potiguar. Vinteren i år i det halvtørre nordøst, er selv klassifisert som normalt av meteorologene, men dette hjelper så lite med å fylle opp vanntanker i det indre av Rio Grande do Norte opp mot tilfredsstillende nivåer. Regnet har forandret landskapet i noen kommuner har bedret nivået hos noen kilder, men hovedscenarioet bekymrer fremdeles myndighetene og deres eksperter.

Sidney Silva ved Apesar sier at nedbør fra begynnelsen av året, til den store Itans demningen, Weir i Caicó, gjør at denne bare har en kapasitet på 16,29% opplyser Apesar.

Selv med noe nedbør registrert de siste månedene, er mer enn halvparten av dammer som er overvåket av Miljøverndepartementet og vannressurser (SEMARH), fremdeles under 20% av total kapasitet. Indeksen\nivået anses nå som kritiske av eksperter. I tillegg til at ni byer nå eksisterer\sliter under en total kollaps i sin vannforsyning, er situasjonen fremdeles på unntakstillstandsnivå i 159 andre byer i Potiguar på grunn av den ugunstige klimatiske situasjonen.

RN har altså 159 byer i krise og minister snakker nå oftere om tørke situasjonen i nordøst, samtidg som meteorologer samles for nye prognoser

Det er nå totalt 46 av statens vann-reservoarer som overvåkes regelmessig av Semarh. Dammer og dammer som ligger i områder i Apodi/Mossoró, Piranhas/Açu, Ceará-Mirim, Potengi, Trairi og Guan. Ifølge en undersøkelse utgitt av departementet sist fredag 16 mai, er minst 24 viktige kilder nå på en volumetriske situasjonen i kritisk tilstand, dvs med mindre enn 20% av sin totale kapasitet. Dataene er ekstraktert av monitoringer utført fra 1.April.

Ifølge koordinator for vann ressurser ledelsen Semarh, Jeanne d’Arc Medeiros, er staten på alerten og på vakt. Hun bekrefter at regnet har bidratt til å gjenopprette noen få dammer, men viktig store reservoarer som Gargalheiras dam, Itans dam og dam Pau DOS Ferros knapt har akkumulert vann i siste trimester. «Det var en delvis gjenoppretting, men langt under vår forventning. Vi visste at demningene ikke ville fylles, men prognosen var mer oppmuntrende enn realitetene. Dessverre så får altså meget viktige nedslagsfelt ikke betydelig med volum av vann og de ligger fremdeles på bekymrings-nivå.

I Acari, som ligger 201 km fra Natal, blir Gargalheiras demningen-som har en gedigen kapasitet til å lagre hele 44,421,480 kubikkmeter vann, så er kapasiteten nå nede på volumet 4,351,712 kubikkmeter, som representerer bare 9.80% av totale kapasitet. Med strømningshastighet på 150 liter per sekund er estimering fra Semarh at dammen kun kan forsyne Midder og Currais Novos i 4 måneder før den er tom.

Itans Dam Reservoir ligger i Caicó, 256 km fra hovedstaden, er en annen stort reservoare i en alarmerende situasjonen. Firmadata de Pesquisa Agropecuária Rio Grande gjør Norte (Emparn) viser at mellom 1 januar og 16 mai i år, hadde det det regnet 456.6 mm på stedet. Med kapasitet for opptil 81,750,000 kubikkmeter vann er dammen nå nede på 16.29 prosent av sin kapasitet, dvs 13,320,000 kubikkmeter. Vann som, ifølge Emparn, holder til å  levere til byer fra demningen frem til  januar neste år. Infusjonshastigheten tilbaketrekning\tapet er minus 185 liter per sekund.

Allerede i Pau dos Ferros, 400 km fra Natal, har den viktigste demningen hos byen som bærer samme navn som kommune, nå bare 11.16% av sin totale kapasitet. Reservoaret kan innkvartere opptil 54,846,000 kubikkmeter vann, men, foreløpig inneholder det bare 6,120,746 kubikkmeter. Inntakets retreat\tapet er på minus 45 liter per sekund og hvis dette flødet holder seg kan dammen levere vann frem til mars neste år.

Men hva gjør vi etter det da………..liksom??? Dette er nemlig veldig alvorlig!

Frokost kurven på en søndag 18.mai bærer ikke noe preg av noen 200 års feiring igår, selv om det dukket opp enda en flaske med sjampis litt senere på morgenen igår. Idag så vi litt fin skinke, ferske rundstykker,salami, ost (fransk Ementaler – svinedyr) , sjokolade kjeks, noe snop + det vanlige som mye flott frukt (extra store modne mangos) + mye bra kald drikke.

Ha en fortsatt fin 18de mai og en fin kommende uke.

142995

16.29% igjen og enga tar over på nytt.