Arkiv

Gringos investerer mindre og mindre i RN.

Utenlandske investeringer faller med 30% hittil i år i RN.

Rio Grande do Norte hadde et stygt tap på  $ 3 millioner i utenlandske investeringer i første kvartal 2014, forhold til samme periode i fjor. Frem til 31 mars, ble 6.6 millioner Reals investert av utlendinger (fysisk person) i RN mot R $ 9,600,000 i de første 3 månedene av tidlig 2013 og dette representerer en reduksjon på ca 30%. Dataene ble utgitt av departementet for Arbeiderpartiet og sysselsetting (MTE).

I listen utgitt av MTE, der RN figurerer på en femte plass, bak São Paulo, Ceará, Rio de Janeiro og Bahia, henholdsvis. I 2013, var RN igjen den som alltid  har toppet listen helt siden år  2007, mens i år svinger det brått nedover.

SEDEC sier at tapet høyst sannsynlig har en sammenheng med  krisen i Europa og dens ringvirkninger rundt om i verden.

Andre Nord-Øst stater som Ceara og Bahia, klarte å opprettholde samme nivået som i  fjor. I første kvartal i år fikk CE (Ceara) inn R $ 13, 8 millioner i utenlandske investeringer (fysisk person) og BA (Bahia), R $ 9,5 millioner, sammenlignet med R $ 14, 5 km og R $ 9.8 millioner i samme periode i fjor.

Styret i foreningen for eiendom og turismes utvikling i Brasil (ADIT Brasil) ved Daniel Aran, sier at det kraftige byråkratiet, mangelen på infrastruktur og en manglende oppmuntrende attityd overfor utenlandske investorer, i tillegg til den europeiske økonomiske krisen, er grunnen til at utenlandske investorer velger seg bort fra Rio Grande Norte.

Aran, som er fra Uruguay og siden 2001 har eid en eiendom i Pipa, sier at RN inntar en feil posisjon med hensyn til sin manglende konkurranseevne i RN\Potiguar, i forhold til andre Nord-Øst stater. «Mens Ceará har en evne til å tiltrekke seg utenlandske investeringer, så ligger RN langt på etterskudd i så måte og fortjener et minus i boka, sier han.

Ifølge Aran, har man med den europeiske krisen, sett en endring i profilen til utenlandske investorer, spesielt i boligmarkedet. «Før kom utlendingene og investerte med fokus på salg til andre utlendinger. Men siden krisen tok til, så har man nå ingen kjøpere lenger, så fokus har skiftet over til lokale salg til forbruker, «forklarer han. «I dag, holder mange investorer på å avslutte sin investering og i mange tilfeller er man blitt meget skuffet. Det er enormt mye byråkrati og tungrodde langsomme systemer og dette virker meget negativt på en investor,», legger han til. (admin kan også legge til at det foregår en voksende korrupson i dette markedet – dette av erfaring).

Konkurranseevne

Økonom og professor ved Universitetet (UFRN) i Potiguar, Marcos Alves, innrømmer at RN ikke lenger er konkurransedyktig og derfor har mistet mye kapital til de andre Nord-Øst statene dessverre. «For å klare å få hit investeringer, så må en stat bli  konkurransedyktige innen energi, faglært arbeidskraft, transport, telekommunikasjon og frakt\transport. Og en av de største problemene ved RNS er en fatal mangel på «transport analyser» for staten RN.

Ifølge Abubakar, har RN har en konkurransedyktig sektor innen turisme, men trenger å foreta flere raske investeringer. «En videre utvikling av det tunge byråkratiet er enorm innenfor denne staten og en videre slik fatal utvikling, gjør at RN sin deltakelse i felles-økonomien i landet blir stadig redusert, «sier han.

Eiendomsmegling konsulent, John Hernandez minnes at fram til 2008, så RN var veldig bra og et hyggelig marked, med flere store prosjekter som fremdeles pågår. Men, siden krisen i Europa, så har ingen av disse store investeringer blitt konsolidert. «Fallet har vært stort og langt. Vi hadde da en stor etterspørsel hovedsaklig fra, spanjoler, portugisere og norske investorer, men så kom den økonomiske krisen ødela hele dette boligmarkedet «. Ingen hadde lenger ork eller midler til å følge opp sine investeringer, som nå enten er konkurs eller ligger nede i bero.

Fernandez legger også til at RN også har mistet sine utenlandske investeringer i fast eiendom, mye pga av mangel på nye destinasjoner og utbyggingsområder. «Ceará og Bahia har jobbet mye med dette og høster stadig fruktene derav. RN har  ikke nye områder å friste med lenger, som kan tiltrekke seg disse menneskene\investorene. Mitt store håp er at vi nå åpner et vindu mot verden pga VM i fotball og på denne måten får en unik sjanse til å vise verden hva RN går for – nok engang. Denne unike sjansen må nå myndighetene bruke for alt den er verd – for når VM er over, så er også denne flotte sjansen borte – for alltid!

Alle oss som sitter her på gjerdet under en fin sol-dis idag og bruner våre kropper, er alle helt enige i at med VM så får RN\Potiguar området en fantastisk sjanse til å påkalle alle verdens turister og «gringos-investorer» på nytt at vi eksisterer fremdeles og at Solskinnsbyen er like mye «solskinnsby» som  før i tiden.

Ha en fortsatt fin uke alle sammen!

VM+Brasil+logo-300x170143094