Arkiv

Beboerene vil ha kraftigere lamper pga banditter.

 

Beboerne betaler for å få kraftigere lamper i offentlig belysning.

Redd for innbrudd, har nå innbyggerne i Jardim Airport Industrial Park i Parnamirim, nå begynte å skifte ut belysningen på stedet på egen hånd. Lampene bør byttes fordi jeg tror at lysstyrkener alt for lav med de gamle lampene og oppmuntrer til kriminalitet. Bosatt i Rua Campo dos Palmares, så har frisør Eliane Medeiros belastet sin private konto og kjøpt inn tre nye lamper på 250w.

«Jeg betalte R $ 25,  sammen med de  andre beboere i området her. Jeg vet ikke om du kan påstå en bedring, men tyverier her har nå  rett og slett blitt redusert, sier beboeren. Utsatt for angrep mens du går langs den samme ruten hjem fra bussholdeplassen sent om natten, så er gaten nå mye bedre opplyst sier hun.

Spleising og «business» blir gjort for en fast betaling av to innbyggerne i nabolaget, som forhandler om en utbytting av de nåværende lampene med noen nye som gir masse mere lys. For å bytte ut de tre lamper i gatelysene, er prisen ca R $ 750.00.  I gaten Rua Campo dos Palmares ved flyplassen , har nå 30 innbyggere spleiset på en sterkere og mere potent belysning i gaten.

Til tross bekjenne at belysningen kan være mer effektiv, sier  kommunale urbane tjenestene i kommunen  at gjør man slikt og erstatter lamper i enkelte gater, så kan man risikere at disse kan bli fjernet av kommunen igjen pga av et vesentlig større energiforbruk som må betales av myndighetene. Det blir et problem av at denne endringen gjør at strømregningen for kommunen øker vesentlig og sprenger budsjettene. Lamper som på 70 watt er standard og når man bytter disse med 400 W lamper, så øker strøm regningen vesentlig, da slike lamper krever 6 ganger så mye strøm, sier sekretæren.

I tillegg til økt forbruk bemerket sekretær at pga endring av lampe størrelsen, så gir Cosern-selskapet som er ansvarlig for å levere elektrisk energi i staten til gatebelysningen, gir kommunen en straff på R 3,500 for hver pære som er byttet ut fra standard pæren på 70 watt. Dette koster altså kommunen over 10.000 reals i bøter fra Cosern, bare for tre lamper?

 

Ifølge Semsur så  skjer det nå en utskifting av lamper på 70 watt med nye på 150w langs de nye store gatene ihovedstaden. Kommunen har nå nedsatt et utvalg som ser på hvordan gatebelysningen i Natal blir praktisert og man skal gå igjennom gjeldene praksis og rutiner, men legger til at uriktige lampetyper vil bli erstattet med standard igjen, dog uten at det vil bli utstedt noen bøter pga dette.

gatebelysning